Futbolldashësit në Katar vizitojnë jo vetëm stadiumet, por edhe xhamitë.     Foto: AA

Heshtje, shikime hezituese dhe kurioze, në përpjekje për të kuptuar ritualet islame. Kjo atmosferë e qetë u përket xhamive në Doha me rastin e Kupës së Botës FIFA 2022, i cili mirëpret mysafirë nga e gjithë bota.

Në xhaminë Katara, projektuar nga arkitektja turke Zeynep Fadıllıoğlu, foletë e shpendëve që ngrihen në oborr mirëpresin vizitorët e huaj.

Ngjyrat bruz dhe vjollcë të mozaikëve që zbukurojnë pjesën e jashtme të xhamisë shtojnë kureshtjen e tifozëve të futbollit që dëgjojnë thirrjen e ezanit në oborr ose presin kohën e duhur për të vizituar xhaminë.

Pas vizitës në brendësi të xhamisë, të ftuarit që kërkojnë leje për të vizituar, bisedojnë me zyrtarët për të gjetur përgjigje për pyetjet e tyre.

"Kam një kopje të Kuranit në spanjisht dhe dua ta lexoj atë"

Meksikani Bravo Julio, të cilin e takuam para xhamisë, tha se me fenë Islame u njoh për herë të parë në vendin e tij.

"Është një kulturë interesante. Njerëzit kanë pikëpamje shumë të ndryshme në Meksikë. Kam takuar njerëz interesantë këtu, u takova me udhëheqësin e xhamisë. Vendet ndryshojnë, por në fund të fundit, ne lidhemi me të njëjtin Zot", tha Julio.

Duke theksuar se ai kishte vizituar një xhami në Rusi më parë, Julio tha: "Por këtu ndiej një energji tjetër. Po mësoj të bëj sexhde, është një praktikë interesante të lidhesh me 'Fuqinë e Madhe'".

Duke thënë se ai është i interesuar për të gjitha besimet në botë, Julio tha: "Unë mendoj se nëse do t'i përkisja ndonjë feje, nuk do të isha i hapur për të marrë informacion rreth Islamit. Unë kam një kopje të Kuranit në spanjisht dhe dua ta lexoj atë".

Miku i tij turk me të cilin punonte ia shtoi interesimin për Islamin

Një nga vizitorët e dalluar të xhamisë është ukrainasi Andrii Vasyliev. Vasyliev, i cili punon në anije turistike dhe ndodhet në Katar për Kupën e Botës, falet në xhami, edhe pse nuk i di detajet e namazit.

Duke shpjeguar se ka vizituar edhe Qendrën Islamike në Doha, Vasyliev tha: "Nuk e kisha bërë këtë më parë. Për shkak se jam nga një fe tjetër, mendova se nuk mund ta bëja. Këtë herë ishte shumë interesante sepse ndjeva një emocion të ri. U përpoqa të falesha duke bërë të njëjtat lëvizje si ai pranë meje, më pëlqeu shumë”.

Vasyliev tregoi se kishte një mik turk në anijen në të cilën punonte dhe se pas bisedave mes tyre, ai u interesua për fenë dhe kulturën islame.

"Ata duan të mësojnë për moralin dhe fenë tonë"

Katarasi Mohammed Al-Najjar, i cili shërbente vullnetarisht në xhami, tha se shpjegojnë vlerat morale të urdhëruara nga feja islame.

"Ne i trajtojmë njerëzit me mirësi. Ndiejmë pikëpamjen pozitive të vizitorëve. Ata duan të mësojnë për moralin dhe fenë tonë", thotë Al-Najjar.

Al-Najjar vazhdon të tregojë se vizitorët pyesin: "Pse jeni kaq bujarë dhe na trajtoni si miq?", ku kjo situatë bëri që ata të dëshironin më shumë informacion dhe libra rreth Islamit.

AA