Izrael, 843 milionë për të forcuar kontrollin mbi Kudsin Lindor të pushtuar / Foto: AA

Duke synuar të forcojë ndikimin e saj mbi Kudsin Lindor të pushtuar, qeveria izraelite ka zbuluar një plan buxhetor që do të "ndryshojë fytyrën e Jeruzalemit" gjatë pesë viteve të ardhshme.

Sipas një deklarate të lëshuar të dielën nga qeveria, një buxhet prej 3,2 miliardë shekelësh izraelitë (843 milionë dollarë) është caktuar për investime në Kudsin Lindor të pushtuar midis 2024 dhe 2028.

Në deklaratë thuhet se objektivi i kësaj nisme është të adresojë pabarazinë sociale dhe të promovojë zhvillimin ekonomik në Kudsin Lindor të pushtuar.

Lidhur me planin, kryeministri izraelit Benjamin Netanyahu tha se "vendimi do të ndryshojë fytyrën e Jeruzalemit".

Do të kontribuojë në rritjen e numrit të atyre që marrin një diplomë të shkollës së mesme, shtoi Netanyahu.

Kurrikula palestineze, e quajtur tawjihi, mësohet në shkollat në Kudsin Lindor, duke çuar në një diplomë të shkollës së mesme. Megjithatë, Izraeli dëshiron që studentëve t'u mësohet programi mësimor izraelit.

Palestinezët që jetojnë në Kudsin Lindor të pushtuar po luftojnë me përpjekjet e Izraelit për të ndryshuar kurrikulën, pavarësisht përpjekjeve për ta ruajtur atë.

Njoftimi izraelit vjen disa ditë pasi një lëvizje izraelite e monitorimit të vendbanimeve tha se qeveria e Benjamin Netanyahut po financon aneksimin e tokave në Bregun Perëndimor duke ndarë një buxhet shtesë prej 190 milionë dollarësh.

Në raport thuhej se qeveria izraelite përgatiti një plan për një investim të paprecedentë prej rreth 700 milionë shekelë dhe ndoshta më shumë (rreth 190 milionë dollarë) në vendbanimet e okupuara të Bregut Perëndimor.

“Sipas draft-dokumentit që kemi marrë, qëllimi i planit është 671,63 milionë NIS (rreth 190 milionë dollarë) nga buxheti 2023-2024, por ka klauzola që ende nuk i kanë përcaktuar shumat e alokimit, kështu që shuma totale pritet të rritet ndjeshëm”, tha OJQ-ja.

Një shumë prej 92 milionë NIS (24 milionë dollarë) është shënuar si një grant i papërcaktuar, duke i lejuar vendbanimet të përdorin paratë për pothuajse çdo qëllim, deklaroi grupi.

OJQ-ja kritikoi masën, duke thënë: “Në vend që të investojë në të ardhmen e Izraelit, qeveria izraelite po derdh para në vendbanime, duke përjetësuar pushtimin dhe duke nxitur konfliktin dhe konfrontimin me palestinezët”.

Vlerësimet tregojnë se rreth 700.000 kolonë izraelitë jetojnë në 164 vendbanime dhe 116 poste në Bregun Perëndimor të pushtuar.

Sipas ligjit ndërkombëtar, të gjitha vendbanimet hebraike në territoret e pushtuara konsiderohen të paligjshme.

AA