Asambleja Parlamentare voton pro anëtarësimit të Kosovës në KiE

Asambleja Parlamentare voton pro anëtarësimit të Kosovës në KiE

“Pro” votuan 171 deputetë, kundër ishin 29, kurse 11 të tjerë abstenuan.
Asambleja Parlamentare voton pro anëtarësimit të Kosovës në KiE / Foto: Prinscreen/Asambleja Parlamentare e Këshillit të Evropës

Kosova është vetëm një hap larg anëtarësimit të plotë në Këshillin e Evropës pasi Asambleja Parlamentare e Këshillit votoi këtë të martë “pro” për anëtarësimin e Kosovës në këtë organizatë.

Për t’u miratuar nga Asambleja Parlamentare e Këshillit të Evropës duheshin një shumicë prej 2/3 të votave të anëtarëve të pranishëm në mbledhje, ndërsa në këtë seancë “pro” votuan 171 deputetë, kundër ishin 29, kurse 11 të tjerë abstenuan.

Asnjë nga amendamentet e propozuara nga Serbia nuk u miratuan.

Votimin e sotëm e përshëndeti kryeministri i Kosovës, Albin Kurti. Sipas tij aga anëtarësimi i Kosovës në Këshillin e Evropës, fiton demokracia, sundimi i ligjit dhe të drejtat e njeriut.

“Asambleja Parlamentare i thotë PO Kosovës. Jemi edhe një hap më afër dhe vetëm një hap larg anëtarësimit në Këshillin e Evropës. Faza e radhës dhe e fundit që na pret është ministeriali në muajin maj. Meqenëse që nga viti 1951, Komiteti i Ministrave nuk ka marrë vendim ndryshe nga Opinioni i Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës, besojmë që edhe faza e ardhshme do të përmbyllet me sukses. Megjithatë, puna jonë do të vazhdojë. Nga anëtarësimi i Kosovës në Këshillin e Evropës, fiton demokracia, sundimi i ligjit dhe të drejtat e njeriut. E me Kosovën aty, Këshilli i Evropës fiton një demokraci të re e të gjallë, ku sundon ligji e respektohen të drejtat e njeriut”, ka shkruar kryeministri i Kosovës, Albin Kurti.

Pas këtij votimi, çështja kalon në duart e ministrave të Jashtëm të Këshillit të Evropës, të cilët duhet të vendosin përfundimisht nëse Kosova do të bëhet anëtarja më e re e organizatës me seli në Strasburg.

Takimi i radhës i Këshillit të Ministrave do të zhvillohet në mesin e muajit maj të këtij viti.

TRT Balkan