Hapet xhamia dhe Qendra Kulturore Islamike në Sisak – Kroaci

Hapet xhamia dhe Qendra Kulturore Islamike në Sisak – Kroaci

Nisma për ndërtimin e këtij kompleksi në Sisak është ndërmarrë në vitin 2006.
Hapet xhamia dhe Qendra Kulturore Islamike në Sisak – Kroaci     Foto: AA

Xhamia dhe Qendra Kulturore Islamike në Sisak të Kroacisë u hap zyrtarisht në prani të krerëve më të lartë shtetërorë dhe fetarë të Republikës së Kroacisë, të Bosnjë e Hercegovinës dhe të Republikës së Türkiye-s.

Xhamia u hap nga presidenti i Türkiye-s, Recep Tayyip Erdoğan. Në ceremoninë e hapjes morën pjesë mijëra besimtarë.

Ndër të tjerash, reisul-ulemaja e Bashkësisë Islame (IZ) në Bosnjë e Hercegovinë, Husein ef. Kavazović, kryetari i Drejtorisë për Çështjet Fetare (Diyanet) të Republikës së Türkiye-s, Ali Erbas, dhe Drejtori i Përgjithshëm i Agjencisë Turke për Bashkëpunim dhe Koordinim (TIKA), Serkan Kayalar.

Parcela në të cilën është ndërtuar xhamia dhe Qendra Kulturore Islamike është blerë në vitin 2006, marrëdhëniet pronësore dhe juridike janë rregulluar në vitin 2014, ndërsa leja e ndërtimit është marrë në vitin 2016. Në vitin 2017 kanë filluar punimet ndërtimore.

Xhamia në Sisak është fryt i dëshirës shumë brezash dhe shumë dekadash të myslimanëve të xhematit të Sisakut, kurse përmendja e parë e iniciativës për ndërtimin e një xhamie përmendet në dokumentet dhe arkivat e xhematit të Sisakut nga viti 1967. Pas themelimit të Bordit të atëhershëm të Bashkësisë Islame në Sisak (BIS).

Pas blerjes së hapësirës për nevojat e xhematit në vitin 1974, jeta me xhemat u zhvillua në një shtëpi dykatëshe që u ripërdor për nevojat e xhamisë, klasave të shkollës dhe selisë së Bashkësisë Islam në Sisak në Petrinjska 64.

Inicimi i çështjes së nevojës për ndërtimit të xhamisë në Sisak është bërë nga i ndjeri Fuad ef. Karaga, kryeimami shumëvjeçar i Sisakut.

Pas ardhjes së Alem ef. Cërnkiq, kryeimami aktual i Bashkësisë Islame në Sisak që nga viti 2003, Bordi Ekzekutiv i BIS-it është marrë në mënyrë aktive dhe intensive me këtë çështje. Vitet kyç janë viti 2006 kur është blerë toka, gjegjësisht parcela në të cilën është ndërtuar xhamia dhe Qendra Kulturore Islame, më pas viti 2014 kur janë rregulluar marrëdhëniet pronësore dhe juridike me Kroacinë, si dhe viti 2016 kur është dhënë leja e ndërtimit. Një nga vitet kyç ishte viti 2017, kur nisën punimet e ndërtimit.

Procesi i përgatitjeve nëpërmjet marrjes së dokumentacionit të nevojshëm ka filluar në kohën e Myftiut Shevka ef. Omerbashiq, ndërsa ndërtimi i plotë i xhamisë dhe qendrës islame përfundoi në mandatin e myftiut Aziz Hasanoviq, i cili investoi përpjekjet më të mëdha në zgjidhjen e marrëdhënieve pronësore dhe juridike në pronësinë e parcelës, si dhe gjetjen e mbrojtësit kryesor për ndërtim.

Në 16 vitet e fundit i gjithë procesi administrativ dhe teknik i marrjes së dokumentacionit, përzgjedhja e zgjidhjes konceptuale dhe pesë vitet e fundit, periudha e punimeve të ndërtimit është menaxhuar në mënyrë operative.

Kontributin dhe ndihmën më të madhe në ndërtimin e xhamisë dhe Qendrës Kulturore Islamike e ka dhënë TIKA. Me hapjen e xhamisë dhe qendrës kulturore islame Mexhlis Sisak, u vu në dispozicion një kompleks prej 2500 metrash katrorë, i përbërë nga një hapësirë për lutje, një sallë me shumë qëllime, dhoma për bibliotekë dhe sallë leximi, një restorant, banesa të imamit, apartamente dhe klasa.

AA