Në Bosnjë e Hercegovinë sot festohet Dita e Xhamive. / Foto: AA Archive

Me vendim të Rijasetit të Bashkësisë Islame në Bosnjë e Hercegovinë (BeH), 7 maji shënohet si Dita e Xhamive, e cila simbolikisht kujton vuajtjen, rrënimin e plotë ose dëmtimin e një numri të madh xhamish, mesxhide dhe objektesh të tjera vakëfi gjatë agresionit në BeH nga viti 1992 deri në 1995.

Dita e Xhamive u kujton myslimanëve në këto zona sesa fati dhe shkatërrimi i xhamive boshnjake janë imanent me fatin dhe sakrificat e vetë myslimanëve.

Në këtë ditë, në natën e 7 majit të vitit 1993, pas 414 vitesh ekzistencë, u minua dhe u shkatërrua përtokë një nga xhamitë më të rëndësishme në Bosnjë e Hercegovinë, bukuroshja e famshme e Banja Llukës Ferhadija. Menjëherë pas kësaj, mbetjet e minuara të xhamisë u dërguan në deponinë e qytetit dhe një pjesë e saj u hodh në liqenin e Karanovcit, gjë që pa dyshim vërtetoi aktivitetin e planifikuar dhe sistematik të realizimit të krimit të urbicidit.

Xhamia e Ferhat Pashës, një dhuratë e Ferhad Pashë Sokoloviçit e ndërtuar në vitin 1579, ishte një nga arritjet më të suksesshme arkitekturore të arkitekturës boshnjake gjatë periudhës osmane në shekullin XVI.

Ferhadija është përfshirë në trashëgiminë kulturore të Bosnjë-Hercegovinës në vitin 1950, dhe më pas në listën e monumenteve të trashëgimisë botërore nga UNESCO. Ferhadija ishte vetëm një nga 16 xhamitë e Banja Llukës që u shkatërruan plotësisht gjatë agresionit kundër Bosnjë-Hercegovinës.

Përveç kësaj, 7 maji përkujton edhe vdekjen tragjike të Murat Badić nga Cazin më 7 maj 2001 në Banja Lluka. Pastaj vendosja e gurthemelit për rindërtimin u ndërpre nga trazirat në të cilat Murat Badiq mori plagë vdekjeprurëse.

Ferhadija u rindërtua dhe u hap zyrtarisht në Ditën e Xhamive, 7 maj 2016.

Gjatë agresionit kundër BeH-së në vitet 1992-1995 sipas të dhënave të Bashkësisë Islame në Bosnjë e Hercegovinë, janë rrënuar 614 xhami, 218 mesxhidei, 69 mektebe, katër teqe, 37 turbe dhe 405 objekte të tjera në pronësi të Bashkësisë Islame.

Më shumë se 80 përqind e 1.144 xhamive që ekzistonin në Bosnje e Hercegovinë para agresionit u shkatërruan ose u dëmtuan.

Në kuadër të manifestimit “Ditët e Xhematit dhe Xhamisë”, sot në Banja Lukë do të hapet Xhamia Arnaudi.

Hapja e Xhamisë Arnaudi është aktiviteti qendror i manifestimit “Ditët e xhemateve dhe xhamive”, të organizuar nga Drejtoria për Çështje Fetare e Rijasetit të Bashkësisë Islame në BeH për të 8-tën herë, e cila do të zgjasë deri më 12 korrik.

TRT Balkan / agjencitë