Optimizëm në Greqi për përmirësimin e raporteve me Türkiyen.    /Foto: AA

Greqia shpreson që skema e lehtësimit të vizave të shpallur nga kryeministri Kyriakos Mitsotakis më 7 dhjetor gjatë një deklarate të përbashkët me presidentin turk Recep Tayyip Erdoğan do të kontribuojë në përmirësimin e lidhjeve ndërshoqërore.

Në një intervistë ekskluzive për Anadolun, ministri grek i emigracionit dhe azilit, Dimitris Kairidis, në lidhje me vizitën, tha: “Pa dyshim, ishte një ditë shumë e mirë për marrëdhëniet turko-greke pas një kohe të gjatë. Dhe unë mendoj se ne mund të jemi shumë më optimistë sot sesa ishim më parë. Gjithçka shkoi shumë mirë. Edhe më mirë sesa pritej.”

Duke vënë në dukje rolin e politikanëve në menaxhimin e marrëdhënieve dypalëshe, ministri pohoi: “Ne, politikanët si nga pala turke ashtu edhe nga ajo greke, duam t'i zgjidhim problemet, jo t'i përjetësojmë ose t'i rrisim ato.

Më konkretisht, Kairidis vuri në dukje se takimi midis Mitsotakisit dhe Erdoğanit, liderë të fortë me mandat të rifreskuar në zgjedhjet e fundit, është një mundësi e thellë që nuk duhet humbur kur bëhet fjalë për përmirësimin e mëtejshëm të marrëdhënieve mes aleatëve të NATO-s.

“Tani që zgjedhjet janë larg në të dy vendet, 2027 për Greqinë dhe 2028 për Türkiyen, ka kohë për të bërë përparim thelbësor. Mendoj se ua kemi borxh njerëzve tanë dhe brezave të ardhshëm”, tha ai.

Skema e lehtësimit të vizave për shtetasit turq

Sipas Kairidisit, skema e lehtësimit të vizave, për të cilën ai u përpoq personalisht, duhet kuptuar në kuadër të frymës së mirë të vazhdueshme në marrëdhëniet dypalëshe.

Ai pohoi se skema erdhi pavarësisht skepticizmit të fortë nga disa anëtarë të BE-së, veçanërisht në Evropën Veriore dhe Perëndimore.

Duke kujtuar se Türkiye është e vetmja anëtare kandidate në BE që nuk përfiton nga qasja pa viza në zonën Shengen, ndryshe nga anëtarët e tjerë kandidatë, Kairidis pohoi se Greqia ka mbështetur sistematikisht perspektivat e Türkiyes në BE dhe liberalizimin e vizave për qytetarët turq.

Kjo gjendje ka qenë gjithashtu një problem për Greqinë, e cila dëshironte të tërheqë më shumë vizitorë turq, vuri në dukje ministri, duke shtuar se turistët turq vlerësohen nga sektori grek i turizmit si shpenzues të mirë dhe njerëz të orientuar drejt familjes.

“Përfundimisht arritëm të bindim Komisionin Evropian për përfitimet e skemës në bashkimin e turqve dhe grekëve”, tha ai.

Si i tillë, Kairidis shtoi: "Kjo është me të vërtetë një zgjidhje e favorshme për të dyja vendet."

Si do të funksionojë programi për lehtësimin e vizave?

Kairidis shpjegoi se programi do t'u lejojë shtetasve turq, gjatë gjithë vitit, të vizitojnë 10 ishuj grekë – duke përfshirë Lemnos, Lesvos, Kios, Samos, Leros, Kalymnos, Kos, Rodos, Kastelorizo – deri në shtatë ditë duke pasur llojin e tyre të veçantë viza e lëshuar nga policia greke pas mbërritjes së tyre, pasi të dhënat e tyre kontrollohen në bazat e të dhënave të vizave Shengen dhe Europol, në vend që të kalojnë një proces të rëndë aplikimi të rregullt për vizë.

Më tej, ai theksoi se nëse ky program pilot do të jetë i suksesshëm, argumentet për lehtësim më të gjerë të vizave për mbajtësit e pasaportave turke do të jenë të forta në nivelin e Komisionit Evropian.

Rëndësia e afrimit turko-grek për rajonin

Duke tërhequr vëmendjen për tensionet dhe konfliktet e vazhdueshme në rajonin më të gjerë, duke përfshirë, por pa u kufizuar në konfliktin izraelito-palestinez dhe luftën në Ukrainë, Kairidis tha: “Gjëja e fundit që i nevojitet Ballkanit dhe Mesdheut Lindor është një konflikt midis Greqisë dhe Türkiyes, të cilat janë dy vende shumë të rëndësishme.”

“Është në interes të të gjithëve, jo vetëm grekëve dhe turqve, por edhe fqinjësisë sonë në përgjithësi, të bëjmë maksimumin për të kapërcyer vështirësitë”, shtoi ministri.

Duke riafirmuar praninë e mosmarrëveshjeve midis vendeve, Kairidis pohoi se qeveria Mitsotakisit është e sinqertë në zhvillimin e një bashkëjetese paqësore me Türkiyen.

TRT Balkan / agjencitë