Yiannopoulos: Greqia dhe Türkiye të fokusohen në bashkëpunimin energjetik      / Foto: AA

Kreu i agjencisë shtetërore të investimeve dhe promovimit të tregtisë të Greqisë, Marinos Yiannopoulos, tha se "ka ardhur koha" që Türkiye dhe Greqia të fokusohen në bashkëpunimin energjetik në Detin Egje dhe Mesdheun Lindor.

“Duke marrë parasysh lidhjet historike kulturore dhe tregtare mes vendeve tona, së bashku me bashkëpunimin e krijuar në kuadër të agjendës pozitive, besoj se ka ardhur koha që Greqia dhe Türkiye të ndërmarrin hapat e radhës drejt inkurajimit të bashkëpunimit energjetik në detin Egje dhe Mesdheun Lindor”, tha Yiannopoulos, drejtor ekzekutiv i “Enterprise Greece”, në një intervistë për Anadolu.

Vërejtjet e Janopulos erdhën pasi metropoli turk i Istanbulit priti forumin e parë greko-turk të energjisë në prill, i cili mblodhi së bashku ekspertë dhe përfaqësues nga sektorët e energjisë të të dy vendeve.

Ai rekomandoi që të dyja vendet të rrisin bisedimet për energjinë, të organizojnë forume dypalëshe biznesi dhe energjie dhe të nxisin investimet e përbashkëta në infrastrukturën e energjisë dhe zhvillimin teknologjik.

Ai këshilloi më tej se të dy vendet duhet të inkurajojnë partneritetet publiko-private, me të dyja qeveritë që vazhdojnë të harmonizojnë kuadrin e tyre rregullator dhe ligjor për të mbështetur në mënyrë efektive projektet ndërkufitare.

Janopulos theksoi se "Enterprise Greece" mund të luajë një rol në ndihmën e bashkëpunimit dypalësh.

“Enterprise Greece mbështet aktivisht dhe merr pjesë në iniciativat e qeverisë sonë që promovojnë agjendën pozitive në nivel dypalësh”, tha ai. "Ne do të jemi të kënaqur të marrim pjesë në çdo iniciativë të ardhshme që promovon bashkëpunimin energjetik midis Greqisë dhe Türkiyes."

Në dy dekadat e fundit, Greqia dhe Türkiye kanë krijuar ndërlidhje të mëdha të energjisë elektrike dhe gazit përtej kufirit greko-turk dhe kanë zhvilluar transmetimin aktiv ndërkufitar, tregtinë e energjisë elektrike dhe gazit.

"Energjia do të jetë një nga sektorët kyç të biznesit për bashkëpunim"

Duke qenë se Greqia ofron mundësi investimi për kompanitë turke në disa nënsektorë të energjisë, ai rekomandoi që Türkiye të shfrytëzojë potencialin e rinovueshëm të vendit, duke marrë parasysh projektet kryesore të infrastrukturës që po zhvillohen dhe rolin e saj kyç në potencialin e përzierjes energjetike të BE-së dhe aksesin në tregun e energjisë në BE.

Sipas Yiannopoulosit, këto mundësi përfshijnë infrastrukturë të re në transmetimin e gazit natyror, si terminalet e gazit natyror të lëngshëm (LNG), tubacionet, ndërlidhjet dhe sistemet e shpërndarjes së gazit natyror.

Ai përmendi mundësi të tjera investimi si projekte të energjisë së rinovueshme, biomasë, energji të vogël hidro dhe gjeotermale.

Fusha të tjera të bashkëpunimit mund të jenë projektet e hidrogjenit të gjelbër, kapja e karbonit, ruajtja e energjisë, efikasiteti i energjisë dhe projektet e ruajtjes, projektet e ndërlidhjes së rrjetit dhe energjia e qëndrueshme për ishujt, si dhe përmirësimi dhe zhvillimi i ndërlidhjeve ndërkufitare të rrjetit.

Zyrtari i lartë grek deklaroi gjithashtu se kompanitë turke mund të përfitojnë nga rritja e tregut grek të energjisë së rinovueshme duke përfituar nga disa mundësi të ardhshme, si investimet direkte, duke formuar aleanca strategjike me firmat greke të energjisë së rinovueshme dhe duke përfituar nga reformat për qeverinë greke.

Gjatë katër viteve të fundit, qeveria greke ka zbatuar disa nisma dhe reforma për të mbështetur tranzicionin e gjelbër të vendit.

Midis tyre është synimi për të rritur sasinë e energjisë së rinovueshme në 23.9 gigavat deri në vitin 2030, nga 11 gigavat në vitin 2023 në përputhje me Planin Kombëtar të Rishikuar të Energjisë dhe Klimës (2023-2030). Ai mbulon gjithashtu krijimin e një kuadri të mirëstrukturuar për ankandet e energjisë së rinovueshme, një kuadër rregullator efikas për investimet dhe zbatimin e ligjeve të reja të investimeve.

Duke kujtuar takimin e fundit midis presidentit turk Recep Tayyip Erdoğan dhe kryeministrit grek Kyriakos Mitsotakis në maj, Jannopulos tha se të dy udhëheqësit konfirmuan "një agjendë pozitive dhe një premtim për të dyfishuar çështjet ekonomike dypalëshe midis vendeve tona fqinje në 5 vitet e ardhshme".

Janopulos këshilloi të dy vendet të bashkëpunojnë duke pasur parasysh sfidat e rëndësishme të energjisë përpara me angazhimin e tyre për të reduktuar emetimet e gazeve serrë dhe dekarbonizimin duke ruajtur sigurinë e energjisë.

“Ne e konsiderojmë energjinë si një nga sektorët kyç të biznesit për bashkëpunim dhe zhvillim të projekteve të përbashkëta në të dyja vendet”, theksoi ai.

"Ndërtimi i lidhjeve më të forta në sektorin e energjisë, veçanërisht nëpërmjet burimeve të rinovueshme të energjisë, ka potencial të madh për të dy vendet," vuri në dukje Jannopulos.

"Ne jemi të sigurt se ka perspektiva dhe mundësi shumë të mira për bashkëpunim të mëtejshëm në të ardhmen midis vendeve tona në sektorin e gjerë energjetik, siç e pamë dhe diskutuam gjatë pjesëmarrjes sonë të fundit në Forumin e parë të Energjisë Greqi-Türkiye".

TRT Balkan / agjencitë