Google zbulon një model të ri të inteligjencës artificiale.  / Foto: Reuters

Kompania globale e teknologjisë "Google" me qendër në ShBA po prezanton një model të ri të inteligjencës artificiale (AI) që përkthen vizionin dhe gjuhën për robotët për të kryer veprime të caktuara.

“Ndryshe nga chatbot-et, robotët kanë nevojë për një “tokëzim” në botën reale dhe aftësitë e tyre”, njoftoi kompania, duke shtuar se RT-2 do të sigurojë njohuri për një robot që mund të kryejë detyra të tilla si mbledhja e mollave ose hedhja e mbeturinave.

Robotics Transformer 2, ose RT-2 është një model i trajnuar në tekst dhe imazhe nga interneti që mund të mësojë ide dhe koncepte të përgjithshme dhe më pas ta transferojë atë njohuri për të informuar sjelljen e robotit, sipas Google.

RT-2 mund t'i mundësojë një modeli të kryejë arsyetime komplekse dhe të sigurojë veprime dalëse për robotët, përveç transferimit të koncepteve në veprimet e drejtpërdrejta te roboti.

RoboCat

Në qershor, Google prezantoi një agjent vetëpërmirësues të inteligjencës artificiale për robotikë të quajtur RoboCat, duke pretenduar se mund të mësojë të kryejë detyra të ndryshme në duar të ndryshme dhe më pas të gjenerojë në mënyrë të pavarur të dhëna të reja trajnimi për të përmirësuar teknikën e tij.

Ndërsa RoboCat mund të marrë përsipër detyra të reja me vetëm 100 demonstrime duke u bazuar në një bazë të dhënash të gjerë dhe të larmishme, Google thotë se kjo aftësi do të ndihmojë në përshpejtimin e kërkimit të robotikës duke reduktuar nevojën për trajnime të mbikëqyrura nga njeriu, duke e quajtur atë një hap të rëndësishëm për krijimin e një roboti për nevoja të përgjithshme.

Rreziqet e mundshme për inteligjencën artificiale

Ndërsa diskutoni përfitimet e mundshme nga inteligjenca artificiale, është gjithashtu e rëndësishme të merren parasysh rreziqet.

Këto përfshijnë zhvendosjen në vendin e punës, paragjykimet, mungesën e transparencës, shqetësimet për privatësinë dhe sigurinë, konsideratat etike dhe superinteligjencën e mundshme.

Për të zbutur këto rreziqe, qeverisja e fortë e AI, kërkimi i sigurisë, bashkëpunimi ndërkombëtar rregullator dhe fokusi në transparencë, drejtësi dhe llogaridhënie në zhvillimin e AI janë thelbësore.

Megjithatë, përveç hezitimit të kompanive teknologjike për të shqyrtuar ndikimin global shoqëror të inovacioneve të tyre, vëmendja tërhiqet nga mungesa e institucioneve për kërkime dhe aksesi ndaj ndikimit të inteligjencës artificiale nga një perspektivë etike, sociale dhe psikologjike.

Reuters