Google i kundërpërgjigjet ChatGPT-së me projektin “Magi”   / Foto: AA

Google po planifikon ta bëjë motorin e tij të kërkimit më "vizual, të shijshëm, personal dhe njerëzor", me fokus në shërbimin e të rinjve në mbarë botën.

Gjiganti i teknologjisë do ta shtyjë shërbimin e tij më larg nga "10 lidhjet blu", i cili është një format tradicional i paraqitjes së rezultateve të kërkimit dhe planifikon të përfshijë më shumë zëra njerëzorë si pjesë e ndryshimit.

Lëvizja vjen pasi aplikacionet e inteligjencës artificiale (AI) si ChatGPT po fitojnë me shpejtësi popullaritet, duke theksuar një teknologji që mund të ndryshojë mënyrën se si funksionojnë bizneset dhe shoqëria.

Në konferencën e tij vjetore të zhvilluesve I/O në javën e ardhshme, Google pritet të debutojë veçori të reja që lejojnë përdoruesit të kryejnë biseda me një program AI, një projekt i koduar me emrin "Magi".

Inteligjenca artificiale gjeneruese është bërë një fjalë kryesore këtë vit, me aplikacionet që kapin fantazmën e publikut dhe ndezin një nxitim midis kompanive për të lançuar produkte të ngjashme që ata besojnë se do të ndryshojnë natyrën e punës.

Çfarë është projekti Magi?

Projekti Magi është emri i projektit të brendshëm që do të bëhet motori i ri i kërkimit Google.

Është gati të zëvendësojë modelin aktual të kërkimit të Google. Kjo është një marrëveshje e madhe pasi Google është motori numër 1 i kërkimit në botë që administron mbi 8,5 miliardë kërkime në ditë.

Suksesi i fundit i OpenAI dhe ChatGPT më shumë që zgjedhin të përdorin produktin mbi kërkimin në Google kur kërkojnë informacion ka treguar potencialin e AI në përmirësimin e kërkimit. Ndonëse jo perfekt, ChatGPT-ja shpesh mund të sigurojë më shumë informacione dhe më shpejt se një kërkim në Google.

Projekti Magi (ose ndoshta Google Magi?) është një shenjë se Google nuk do të bjerë pa luftë.

Kjo tregon se kompania po e merr seriozisht AI dhe dëshiron të krijojë një teknologji që rivalizon ChatGPT-në (e cila ndodh të jetë në bashkëpronësi nga Microsoft).

Kompania deri më tani ka lëshuar vetëm Bard, alternativën e tyre ndaj ChatGPT-së. Aktualisht disponohet vetëm në akses të kufizuar dhe të hershëm, meqë teknologjia pati një lëshim të dobët, por ofron shumë nga të njëjtat funksione si ChatGPT-ja.

Projekti Magi po shkon një hap më tej.


TRT Balkan