Kompania japoneze do të shndërrojë mbetjet e lopës në karburant raketash / Foto: Reuters

Një kompani japoneze e prodhimit të kimikateve ka planifikuar të prodhojë biometan të lëngshëm nga mbetjet e lopës, duke paraqitur një zgjidhje të re për problemet e asgjësimit me të cilat përballen fermerët e gjedhëve.

Kompania Air Water Inc. tha të hënën se planifikon të fillojë provat eksperimentale gjatë sezonit të ardhshëm të vjeshtës, raportoi Kyodo News me bazë në Tokio.

Biometani i lëngshëm që prodhohet do të gjejë rrugën e tij në një raketë të prodhuar nga firma hapësinore japoneze, Interstellar Technologies, me seli në Hokkaido, ishullin verior të Japonisë.

Air Water është angazhuar në mënyrë aktive në prodhimin e biometanit të lëngshëm në ishullin Hokkaido që nga viti 2021.

Ky proces inovativ përfshin fermentimin e plehrave dhe urinës në një fabrikë të specializuar që ndodhet në një fermë qumështore në qytetin Taiki.

Më pas, biogazi i prodhuar në fabrikë transportohet në një fabrikë tjetër të vendosur në Obihiro.

Brenda fabrikës, përdoren procedura të përpikta për të ndarë metanin nga produkti, e ndjekur nga një proces ftohjeje për ta shndërruar atë në biometan të lëngshëm.

Kjo nismë ka potencialin për të revolucionarizuar menaxhimin e mbetjeve për fermerët e qumështit dhe përdorimin e karburanteve të rinovueshme në sektorin e hapësirës ajrore.

AA