Shkencëtarët parashikojnë zgjerimin global të tokës së thatë.  / Foto: AA

Shkencëtarët parashikojnë një reduktim të madh të ruajtjes së ujit tokësor gjatë 70 viteve të ardhshme, i cili do të shoqërohet me një zgjerim global të tokës së thatë deri në rreth 10 për qind, njoftoi Akademia Kineze e Shkencave.

Rënia e ruajtjes së ujit, e dominuar nga ndryshueshmëria e reshjeve dhe avullimit, mund të arrijë prej 41- 84 për qind deri në vitin 2100, sipas studimit të fundit të botuar në revistën Climate and Atmospheric Science, raportoi Xinhua.

Për të zbuluar reagimin e ruajtjes së ujit tokësor ndaj rritjes së bimësisë së thatë, një ekip në Institutin Kërkimor në CAS kreu një studim të bazuar në vëzhgimet satelitore.

Ata vunë re një rritje të përgjithshme të rritjes së bimësisë në të gjitha rajonet e thata të botës midis 1982 dhe 2016, ndërsa ruajtja e ujit tokësor në këto rajone u ul.

Gjetjet tregojnë një korrelacion negativ midis dy treguesve, veçanërisht në zonat e dominuara nga toka bujqësore.

Parashikimet për zgjerimin e tokave të thata

Duke përdorur vëzhgimet e sensorëve në distancë, simulimet e modeleve dhe metodat e mësimit të makinerive, ekipi i studiuesve parashikoi se tokat e thata të botës mund të zgjeroheshin me 4,1 deri në 10,6 përqind deri në vitin 2100, me një reduktim të madh në ruajtjen e ujit tokësor.

Gjetjet, sipas studimit, nxjerrin në pah nevojën për planifikim të bashkërenduar për restaurimin e ekuilibruar ekologjik, menaxhimin bujqësor dhe përdorimin e burimeve ujore.

TRT Balkan / agjencitë