Pothuajse gjysma e adoleshentëve ndihen të varur nga rrjetet sociale / Photo: Reuters

Pothuajse gjysma e adoleshentëve ndihen sikur janë të varur nga rrjetet sociale, sipas një analize të Universitetit të Kembrixhit.

Gjetjet e hershme nga studimi, i kryer në universitet, u përshkruan si "mahnitëse", me studiuesit që thonë se marrëdhënia e disa njerëzve me mediat sociale mund të jetë "varësuese ndaj sjelljes".

Ndryshe nga sëmundjet e varësisë, të cilat lidhen me futjen në trup të një substance që na sëmur me kalimin e kohës, siç bëjnë alkooli dhe droga, ka edhe varësi që manifestohen përmes sjelljes, e cila quhet varësi e sjelljes.

Ekipi i Kembrixhit analizoi të dhënat nga Studimi i Grupit të Mijëvjeçarit, i cili po kryhet nga Qendra për Studime Gjatësore (CLS) në Universitetin e Londrës. Ai ndjek jetën e më shumë se 18,000 foshnjave të lindura në Mbretërinë e Bashkuar nga viti 2000 deri në 2001 për të hartuar sfondin e fëmijëve të lindur në fillim të shekullit të 21-të.

Studiuesit e Kembrixhit zbuluan se 48% e 7.022 të anketuarve ishin dakord ose ishin plotësisht dakord me deklaratën "Unë mendoj se jam i varur nga mediat sociale".

Të dhënat u mblodhën midis janarit 2018 dhe marsit 2019, kur grupi ishte 17 vjeç. Në numrin total të atyre që janë përgjigjur se ndihen të varur, ka përqindje më e lartë e vajzave (57%) krahasuar me djemtë (37%).

Studentja pasuniversitare e Universitetit të Kembrixhit, Georgia Turner, e cila drejtoi analizën, tha: “Nuk po themi se njerëzit që thonë se ndjehen të varur janë të varur. Por nuk është një ndjenjë e mirë të ndihesh sikur nuk ke kontroll mbi sjelljen tënde, kështu që është mjaft e habitshme që kaq shumë njerëz ndihen në atë mënyrë”.

Turner shtoi se hulumtimi që supozon se “i ashtuquajturi varësia nga mediat sociale mund të ndjekë të njëjtin kornizë pasi varësia ndaj drogës është 'ndoshta e tepërt e thjeshtuar'.

"Ndoshta për disa, marrëdhënia e tyre me mediat sociale është e ngjashme me varësitë e sjelljes," tha ajo. "Por për të tjerët, përdorimi i tyre mund të nxitet nga kontrolli i detyrueshëm, të tjerët mund të mbështeten tek ata për të përballuar përvojat negative të jetës, dhe të tjerë mund të jenë thjesht duke iu përgjigjur një perceptimi negativ shoqëror të 'humbjes së kohës' në mediat sociale," shtoi ajo.

"Ndoshta ka mënyra të ndryshme për të menduar për të qenë një i varur, në vend që të gjithë ta ndjejnë varësinë në të njëjtën mënyrë. Kjo është e rëndësishme jo vetëm për diskutimin filozofik të varësisë, por edhe për gjetjen e ndërhyrjeve të përshtatshme aty ku është e nevojshme. Nëse varësia nuk është ajo që i shkakton problemet e dikujt, një ndërhyrje e bazuar në varësi nuk mund t'i ndihmojë ata", përfundoi Turner.

TRT Balkan / agjencitë