Ambasadori Palestinez: Sistemi global është i njëanshëm / Foto: TRT

Ambasadori i Palestinës në Türkiye dr Faed Mustafa u shpreh se sistemi ndërkombëtar është i njëanshëm. Sipas tij, ky sistem është në favor të kombeve që dolën fitimtarë nga Lufta e Dytë Botërore.

Këto komente nga Mustafa erdhën gjatë një eventi të Ramazanit të mbajtur në solidaritet me Palestinën, të organizuar nga transmetuesi publik kombëtar i Türkiyes, Korporata e Radios dhe Televizionit Turk (TRT), të premten në Istanbul.

"Thënia e presidentit turk Erdoğan, 'Bota është më e madhe se pesë', përmbledh çështjen thelbësore: si sistemi ndërkombëtar mbron vetëm fituesit e Luftës së Dytë Botërore," theksoi Mustafa.

Komentet e ambasadorit palestinez vijnë pasi rreth 32.000 palestinezë janë vrarë në luftën e Izraelit në Gaza, me gratë dhe fëmijët që përbëjnë 70 për qind të viktimave, siç raportohet nga Kombet e Bashkuara.

Kërkimi për liri për të vazhduar

“Padrejtësitë izraelite në Palestinë duhet të pushojnë”, pohoi Mustafa. Palestinezët kanë të drejtë për vetëvendosje dhe derisa të realizohet kjo e drejtë, rajoni do të mbetet i paqëndrueshëm.

Izraeli filloi pushtimin dhe luftën e tij brutal në enklavën me popullsi të dendur pas një sulmi të befasishëm në territorin e tij nga grupi palestinez Hamas më 7 tetor 2023, duke rezultuar në rreth 1200 viktima sipas raporteve izraelite.

Kombet e Bashkuara kanë paralajmëruar vazhdimisht kundër veprimeve jodiskriminuese ose joproporcionale që synojnë Gazën dhe në fillim të janarit të këtij viti, Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë tregoi besueshmërinë e veprimeve të Izraelit që çojnë në gjenocid.

“Pavarësisht vuajtjeve dhe lëndimeve të duruara, ne vazhdojmë në kërkimin tonë për liri në atdheun tonë”, vijoi ambasadori palestinez.

“Ne bëjmë sakrifica dhe nuk do të lëkundemi derisa të arrihet liria”.

Mustafa shprehu mirënjohjen ndaj Türkiyes dhe Presidentit Erdoğan për përpjekjet e tyre në ndihma humanitare, duke përfshirë dërgimin e avionëve dhe anijeve në Gaza dhe ofrimin e kujdesit mjekësor për palestinezët e plagosur në spitalet turke që nga fillimi i konfliktit.

TRT World