Antakya Künefesi merr statusin e mbrojtur në BE.     /Foto: AA

Bashkimi Evropian i dha të hënën (13 mars) statusin e Indikacionit Gjeografik të Mbrojtur për ëmbëlsirën turke Antakya Künefesi.

“Antakya Künefesi është një nga ëmbëlsirat e pakta që përmbajnë djathë” në Türkiye, shpjegoi Komisioni Evropian në një deklaratë që shpalli vendimin.

Ëmbëlsira prodhohet në provincën Hatay, me një recetë “të transferuar nga një brez në tjetrin bazuar në raportin mjeshtër-çirak”, thuhet më tej në dokument.

Ajo bëhet nga një brumë i pjekur lehtë si fije (künefelik kadayif), djathë i freskët Antakya i prodhuar për künefe, gjalpë dhe shurup.

Ky është produkti i nëntë ushqimor turk që ka marrë mbrojtjen e BE-së, duke përfshirë lajthitë premium “Giresun Tombul Findigi” nga Rajoni i Detit të Zi ose bakllavanë nga Gaziantepi.

Bashkimi Evropian mban një regjistër për emrat e produkteve bujqësore, ushqimeve dhe pijeve që gëzojnë mbrojtje në gjithë bllokun, duke paraqitur indikacione gjeografike, cilësitë e produkteve dhe instrumentet ligjore të mbrojtjes.

TRT Balkan / agjencitë