Aysu Turkoglu bëhet gruaja e parë turke që noton përgjatë Kanalit të Veriut

Aysu Turkoglu bëhet gruaja e parë turke që noton përgjatë Kanalit të Veriut

22-vjeçarja noton nga Irlanda e Veriut në Skoci duke përfunduar udhëtimin 24 milje në gati 12 orë.
Aysu Turkoglu bëhet gruaja e parë turke që noton përgjatë Kanalit të Veriut.    /Foto: AA

Aysu Turkoglu, një notare 22-vjeçare, u bë gruaja e parë turke që kaloi me not Kanalin e Veriut të mërkurën.

Turkoglu, i cili ishte gjithashtu atletja më e re turke që arriti kalimin, notoi nga Irlanda e Veriut në Skoci, duke përfunduar një udhëtim pothuajse 40 kilometra (24 milje) në Kanalin e Veriut në 11 orë, 48 minuta dhe 19 sekonda.

Në vitin 2022, Turkoglu notoi Kanalin Anglez për 16 orë e 28 minuta për t’u bërë notarja më e re turke që ka bërë ndonjëherë kalimin.

Të mërkurën, ajo filloi të notonte në orën 0445 GMT në Bangor të Irlandës së Veriut, ndërsa delfinët në Kanalin e Veriut e shoqëronin.

Turkoglu krenare shfaqi një flamur turk kur përfundoi kalimin e saj. Temperatura e ujit në Kanalin e Veriut është rreth 12-14 gradë Celzius - shumë më e ftohtë se Kanali Anglez.

Pas kalimit të saj në Kanalin e Veriut, Turkoglu dëshiron të thyejë rekordin Guinness duke përfunduar kanalet "7 Oqeanet" brenda pesë viteve.

Sfida e notit maratonë O7 përfshin kanalin Catalina në ShBA, kanalin Molokai në Hawaii, Ngushticën Cook në Zelandën e Re, Ngushticën e Gjibraltarit midis Spanjës dhe Marokut, ngushticën Tsugaru në Japoni, Kanalin e Veriut midis Irlandës dhe Skocisë dhe Kanalin anglez midis Mbretërisë së madhe dhe Francës.

AA