Çelik: Heshtja për krimin në Gaza, kundër njerëzimit.     /Foto: AA 

Zëdhënësi i AK Partisë qeverisëse në Türkiye, Omer Çelik, ka kritikuar vendet që theksojnë vazhdimisht “të drejtën e Izraelit për vetëmbrojtje” ndërsa heshtin për “të drejtën për jetë” të grave dhe fëmijëve në Gaza.

Në një deklaratë të fundit që bëri në X të martën, Çelik, i cili është edhe nënkryetar i AK Partisë, dënoi ashpër dhunën e vazhdueshme në rajon dhe e cilësoi heshtjen ndaj vuajtjeve palestineze në Gaza si “një krim kundër njerëzimit”.

“E drejta për vetëmbrojtje e çdo vendi nuk mund të barazohet me shënjestrimin e një popullsie të tërë dhe civilëve të pafajshëm”, tha Çelik, duke e quajtur konceptin e dënimit kolektiv për popullin e Gazës “një krim”.

T’u japim fund bombardimeve çnjerëzore në Gaza

Zëdhënësi i AK Partisë, Çelik, theksoi gjithashtu ndikimin shkatërrues të një operacioni tokësor në Gaza, duke paralajmëruar se ai mund të rezultojë në një katastrofë humanitare dhe humbje të konsiderueshme jetësh, veçanërisht në mesin e fëmijëve dhe grave të pafajshme dhe duke bërë thirrje për veprim të menjëhershëm për t’u dhënë fund bombardimeve çnjerëzore dhe rrethimit të vazhdueshëm në Gaza.

Ai kritikoi ata që duken më të interesuar për dinamikat e pushtetit në rajon sesa për të mbrojtur paqen dhe një zgjidhje të drejtë, duke i akuzuar ata se “i bëjnë gratë dhe fëmijët e pafajshëm viktima të lojërave të tyre të pista të pushtetit”.

Ai vuri në dukje se përfshirja në qëndrime ushtarake dhe deklarata kërcënuese rrezikon përshkallëzimin e konflikteve në vend që t’i zgjidhë ato. “Humbësit në pushtet dhe luftërat me prokurë janë gjithmonë të pafajshmit.

“Sot, qëndrimi në vendin e duhur matet duke avokuar për një zgjidhje paqësore dhe të drejtë,” tha zëdhënësi Çelik. Duke kërkuar që t’u jepet fund bombardimeve çnjerëzore dhe rrethimit kundër Gazës, ai u bëri thirrje të gjithëve që të kontribuojnë për një paqe dhe zgjidhje të drejtë.

“Dërgimi i aeroplanmbajtësve dhe anijeve luftarake në rajon dhe bërja e deklaratave kërcënuese çdo ditë nuk nënkupton marrjen e përgjegjësisë për paqen; ajo nxit konflikte të reja”, shtoi ai, duke kritikuar ShBA-në dhe Britaninë e Madhe për lëvizje të tilla.

Deklaratat e Çelikut pasqyrojnë shqetësimet në rritje për krizën humanitare në Gaza dhe thirrjen e tij për veprim ndërkombëtar për të adresuar konfliktin e vazhdueshëm në rajon.

Türkiye ka marrë pjesë në mënyrë aktive në diskutimet rreth konfliktit izraelito-palestinez dhe vazhdon të avokojë për zgjidhje paqësore dhe një paqe të drejtë në rajon.

TRT World