Kryetari i parlamentit turk: Reagimet nga bota islame të pamjaftueshme / Photo: AA

Në një intervistë për gazetën Al-Sharq të Katarit të mërkurën, kryetari i parlamentit turk Numan Kurtulmus u shpreh, "Sot, forca më e madhe e Izraelit nuk mbështetet në aftësitë e tij. Për fat të keq, forca e tij më e madhe qëndron në rrëmujën dhe copëzimin e botës islame."

Gjatë intervistës, Kurtulmus diskutoi marrëdhëniet Türkiye-Katar, shkëmbimin e përvojës ndërparlamentare, sulmet e paligjshme të Izraelit në Gaza, përpjekjet për të ndjekur penalisht Izraelin në Gjykatën Penale Ndërkombëtare, qëndrimin e komunitetit ndërkombëtar kundër sulmeve të Izraelit dhe përpjekjet diplomatike të Türkiyes për Gazën e Palestinës.

Ai tha se marrëdhëniet Türkiye-Katar janë në një nivel të shkëlqyer, të bazuara në miqësi.

"Ruajtja e këtyre marrëdhënieve do të jetë e favorshme për të dyja vendet. Këto marrëdhënie vazhdojnë në një nivel të lartë dhe strategjik," shtoi ai.

Kurtulmus theksoi se qëndrimi i parlamentit turk reflekton reagimin e popullit turk ndaj sulmeve të Izraelit.

"Asambleja e Madhe Kombëtare Turke (TBMM) përfaqëson drejtpërdrejt pulsin e njerëzve," tha ai.

Ai përmendi përpjekjet e tyre për të arritur ndërkombëtarisht për të gjitha llojet e ndihmave humanitare që do të dërgohen në Gaza.

Lidhur me reagimin ndërkombëtar ndaj sulmeve në Gaza, ai shprehu zhgënjimin që pavarësisht se kanë kaluar gati 60 ditë që kur Izraeli nisi sulmet në enklavë, reagimet nga vendet dhe organizatat islame kanë qenë të pamjaftueshme.

"Fatkeqësisht, aspekti më i dhimbshëm është ky. Njerëzit me pikëllim të madh ndjekin dhe dënojnë atë që po ndodh në Gaza, por fatkeqësisht nuk mund të ndërmerren hapa efektivë. Nuk mund të merren masa për të ndalur këtë armiqësi dhe barbarizëm", u shpreh ai.

Sipas Kurtulmusit, rrënjët e situatës aktuale me sulmet e Izraelit në Gaza duhet të gjurmohen në zhvillimet që çuan në to, jo vetëm në ngjarjet që nisën më 7 tetor.

Ai përmendi deklaratën e ish-sekretares amerikane të shtetit Condoleezza Rice për ndryshimin e kufijve të 22 vendeve islamike dhe ngjarjet pasuese në Palestinë, Jemen, Liban, Siri, Irak dhe Libi.

TRT Balkan / agjencitë