Simsek: Bota do t'i japë fund shtrëngimit monetar.     /Foto: AA

Bota ka të ngjarë t'i japë fund ciklit të shtrëngimit monetar, i cili është pozitiv për ekonominë globale, tha të enjten ministri turk i Thesarit dhe i Financave.

Mundësia e lehtësimit monetar nga gjysma e dytë e vitit 2024 është rritur, tha Mehmet Simsek gjatë asamblesë së përgjithshme të Shoqatës së Bankave të Türkiyes.

Duke thënë se bankat qendrore kanë rritur dhjetëra herë normat e interesit kohët e fundit, ai tha se kushtet financiare do të jenë më mbështetëse në gjysmën e dytë të vitit të ardhshëm.

Ekonomia globale pritet të rritet me 40% gjatë pesë viteve të ardhshme, shtoi Simsek, duke theksuar se kjo normë është nën potencialin global.

Ndërkohë, performanca e rritjes së Türkiyes është e fortë, tha ai. “Në vitin 2023, ne po parashikojmë një normë rritjeje prej rreth 4,5% pavarësisht të gjitha problemeve financiare globale”, tha ai. Türkiye po përballet gjithashtu me disa probleme ekonomike, duke përfshirë deficitin e llogarisë rrjedhëse dhe inflacionin, ndërsa ekonomia duhet të ribalancohet, tha ai.

“Siç thashë më parë, parimet tona kryesore janë transparenca, qëndrueshmëria, parashikueshmëria dhe respektimi i normave ndërkombëtare”, tha ai.

Qeveria turke po i formëson politikat brenda këtyre parimeve kryesore, tha ai. “Ne do të ecim përpara në një sistem që përqafon parimet e lirisë së sipërmarrjes, këmbimit të lirë, kursit të këmbimit të ndryshueshëm, ekonomisë së hapur dhe të bazuar në rregulla.

“Pasiguria e reduktuar politike pas zgjedhjeve dhe hapat që kemi ndërmarrë në politikën monetare dhe fiskale kanë filluar të kenë një ndikim pozitiv në pritjet për ekonominë turke.

"Premiumi i rrezikut të Türkiyes ka rënë nga 700 pikë bazë në rreth 400 pikë bazë”, tha ai.

Ai më tej tha se agjencitë ndërkombëtare të vlerësimit të kredisë kanë shfaqur një perspektivë më optimiste për ekonominë turke, duke shtuar se një prej agjencive e ngriti perspektivën e sistemit bankar turk në të qëndrueshme nga negative.

“Fondet filluan të rrjedhin në tregjet tona të kapitalit, të gjitha këto zhvillime kanë lehtësuar qasjen në mundësitë e financimit të huaj dhe kanë ulur kostot e financimit”, shtoi ai.

Duke u ndalur te sektori bankar turk, ai tha se sektori ka dëshmuar qëndrueshmërinë e tij gjatë krizës financiare globale dhe pandemisë.

Sektori bankar turk është një element i rëndësishëm i ekonomisë së vendit, tha ai.

TRT Balkan / agjencitë