Arsimtarë, punonjës universitetesh dhe postierë nisin grevën në Britani

Arsimtarë, punonjës universitetesh dhe postierë nisin grevën në Britani

Rreth 2.5 milionë studentë pritet të ndikohen nga greva.
Arsimtarë, punonjës universitetesh dhe postierë nisin grevën në Britani.     Foto: Reuters

Punonjësit e postave, mësuesit dhe stafi i universiteteve në gjithë Britaninë dolën në grevë të enjten (24 nëntor), për të kërkuar paga më të mira, me paralajmërime se do të ketë më shumë veprime industriale dhe ndërprerje të gjerë në prag të Vitit të Ri.

Më shumë se 70.000 punonjës në universitetet britanike, mësues në gjithë Skocinë dhe punonjësit e postës Royal Mail u larguan mes një numri në rritje mosmarrëveshjesh, ndërsa punëtorët dhe bizneset përballen me krizën e kostos së jetesës.

Sekretari i përgjithshëm i Unionit të Universitetit dhe Kolegjit (UCU), Jo Grady, tha se largimet e planifikuara treditore (24, 25 dhe 30 nëntor) janë "aksioni më i madh i grevës në historinë e arsimit të lartë" për shkak të një mosmarrëveshjeje mbi pensionet, kushtet e punës dhe pagat.

Mësuesit në gjithë Skocinë filluan gjithashtu ditën e parë të grevës në pothuajse katër dekada pasi bisedimet për një marrëveshje pagash me qeverinë skoceze dhe COSLA (Konventa e Autoriteteve Lokale Skoceze) u prishën.

Sindikata e Institutit Arsimor të Skocisë i thirri anëtarët e saj në "të gjitha shkollat ​​e Skocisë" në grevë, me klasa të mbyllura për nxënësit pas muajsh negociatash që nuk arritën të jepnin një marrëveshje të kënaqshme pagash.

Një zëdhënës në COSLA tha se sindikata duhet "të pranojë se këto janë kohë financiare jashtëzakonisht sfiduese".

Punonjësit e postës Royal Mail anembanë Britanisë gjithashtu dolën në aksionin e grevës për dy ditë, që përkon me shitjet vjetore të Black Friday-it.

Mosmarrëveshja e gjatë rreth pagave midis kompanisë së postës dhe pakove dhe Sindikatës së Punëtorëve të Komunikimit (CWU) është një nga shumë të shumta që po përhapen në gjithë vendin, duke përfshirë një grindje pagash me punonjësit e hekurudhave që kanë njoftuar greva të planifikuara gjatë dy muajve, para dhe pas Vitit të Ri.

Pritet që diku rreth 2.5 milionë studentë të ndikohen nga greva e cila po mbahet për shkak të pagave, kushteve të punës dhe pensioneve.

Më 8 nëntor, Unioni Kombëtar i Studentëve njoftoi për hyrje në grevë dhe tha se studentët qëndrojnë në solidaritet me 70 mijë punonjësit universitarë në gjithë Britaninë.
TRT Balkan / agjencitë