Borrell: I patolerueshëm detyrimi për t’u evakuuar nga Rafah / Foto: AA

Përfaqësuesi i Lartë i Bashkimit Evropian (BE) për Punët e Jashtme dhe Politikën e Sigurisë, Josep Borrell, dënoi të shtunën vonë praktikën e detyrimit të civilëve të evakuohen në zonat e pasigurta në Rafah.

"Të detyrosh civilët të evakuohen Rafah në zona të pasigurta është e patolerueshme. Izraeli është i detyruar nga ligji ndërkombëtar t'u ofrojë civilëve siguri. Ne vazhdojmë t'i bëjmë thirrje Izraelit të mos vazhdojë me operacionin tokësor në Rafah. Kjo do të përkeqësonte më tej një krizë tashmë të tmerrshme humanitare", shkroi Borrell në platformën X.

Më 7 maj, ushtria izraelite nisi një sulm tokësor në Rafah, duke marrë nën kontroll anën palestineze të pikës kufitare Rafah që lidh Gazën me Egjiptin.

Lëvizja erdhi një ditë pasi ushtria urdhëroi evakuimin e palestinezëve në lindje të Rafahut, një lëvizje që shihet gjerësisht si një prelud i një sulmi tokësor izraelit në qytetin, i cili është shtëpia e rreth 1,5 milion palestinezëve të zhvendosur.

TRT Balkan / agjencitë