BRICS-i po tërheq gjithnjë e më shumë kërkesa për anëtarësim.     /Foto: AA

Grupi BRICS, i përbërë nga Brazili, Rusia, India, Kina dhe Afrika e Jugut, vazhdon të tërheqë aplikacione nga shumë vende ndërsa eksploron mundësitë e zgjerimit.

Anadolu ka përmbledhur zhvillimet në lidhje me procesin e zgjerimit të BRICS-it.

Mes kërkimit për një botë shumëpolare, Brazili, Rusia, India dhe Kina hodhën themelet në vitin 2009, me Afrikën e Jugut që iu bashkua në vitin 2010.

BRICS-i, ndërsa kritikon strukturat dhe rezolutat e pabarabarta të Grupit të të Shtatëve (G-7) dhe Këshillit të Sigurimit të OKB-së, bën thirrje për reforma në strukturat dhe normat ndërkombëtare për të vendosur një rend shumëpolar.

Me një popullsi të kombinuar që përfaqëson gati 42% të popullsisë së botës, vendet BRICS kontrollojnë 18% të eksporteve globale. Produkti i brendshëm bruto kolektiv (GDP) i pesë vendeve tejkalon pjesën e vendeve të G-7-shit në botë.

Sipas të dhënave të Bankës Botërore, PBB-ja globale e BRICS-it u rrit nga 18% në 2010 në 26% në 2021. Që nga themelimi i tij në vitin 2009, BRICS-i ka evoluar në një koalicion gjeopolitik, duke mbajtur një qëndrim të pavarur për çështjet globale të ndryshme nga ato me qendër perëndimore të vendeve të G-7-shit.

Për më tepër, ekonomia e Brazilit, e Rusisë, e Indisë, e Kinës dhe e Afrikës së Jugut vazhdojnë të rriten dhe të ushtrojnë ndikim në ekonominë globale.

BRICS-i ka organizuar samite vjetore që nga viti 2009, me qëllim kryesisht përmirësimin e kushteve ekonomike të vendeve anëtare. Kombet po eksplorojnë gjithashtu mundësi bashkëpunimi për këtë qëllim.

Banka e Re për Zhvillim

Në fushën e ekonomisë, BRICS-i vendosi në vitin 2015 të themelojë Bankën e Re për Zhvillim (NDB) për të dhënë kredi për projektet e zhvillimit në vendet në zhvillim. NDB-ja u parashikua si një alternativë ndaj institucioneve me bazë perëndimore si Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) dhe Banka Botërore.

Ndërsa BRICS-i fiton rëndësi në rritje në politikën dhe ekonominë globale, kërkesa për anëtarësim janë bërë nga disa vende.

Ndër vendet që shprehin interes për t’iu bashkuar BRICS-it janë Afganistani, Argjentina, Emiratet e Bashkuara Arabe, Bahreini, Bangladeshi, Bjellorusia, Algjeria, Indonezia, Irani, Kazakistani, Meksika, Egjipti, Nikaragua, Nigeria, Pakistani, Senegali, Sudani, Arabia Saudite, Tajlanda, Tunizia, Uruguai, Venezuela dhe Zimbabve.

Për më tepër, Argjentina, Algjeria, Irani dhe Egjipti kanë aplikuar zyrtarisht për t’iu bashkëngjitur BRICS-it.

Udhëheqësit e BRICS-it do të diskutojnë për të gjitha këto kërkesa në kuadër të “agjendës së zgjerimit” gjatë samitit të planifikuar për 22-24 gusht.

Në një sistem multipolar, vendet kërkojnë të ndjekin një politikë të ekuilibruar duke vendosur marrëdhënie me vende dhe parti të ndryshme. Përfitimet ekonomike dhe politike të anëtarësimit në BRICS shërbejnë si faktorë të rëndësishëm në tërheqjen e vendeve.

Në këtë kontekst, Algjeria, Argjentina, Egjipti dhe Irani, të cilat kanë shprehur gatishmërinë për t’iu bashkëngjitur BRICS-it nëpërmjet aplikimeve zyrtare, janë gjithnjë e më të prirura drejt bllokut.

Në samitin e ardhshëm të BRICS-it pritet që vendet që kanë aplikuar për anëtarësim të pranohen në grup.

AA