Gjermanisë kriza energjetike mund t’i kushtojnë 64 miliardë euro.     Foto: Reuters

Përderisa çmimet e larta të gazit dhe naftës vazhdojnë të shterojnë miliarda euro, humbjet reale të të ardhurave të ekonomisë gjermane në vitin 2022 do të arrijnë në rreth 64 miliardë euro (64 miliardë dollarë), sipas Institutit Ifo për Kërkime Ekonomike me seli në Mynih.

Shifra është e barabartë me 1.8% të prodhimit ekonomik të Gjermanisë, thuhet në një raport të publikuar nga instituti të martën.

Vendi humbi 35 miliardë euro vitin e kaluar dhe pritet të ketë 9 miliardë euro të tjera humbje vitin e ardhshëm.

“Së bashku, kjo na jep një humbje reale të të ardhurave gjatë këtyre tri viteve prej pothuajse 110 miliardë euro, ose 3% të prodhimit vjetor ekonomik”, tha Timo Wollmershauser, kreu i parashikimeve në Ifo.

Sipas tij, kjo shifër ishte më e lartë vetëm gjatë krizës së dytë të naftës 1979-81, kur humbja e prodhimit ekonomik ishte 4%.

Ai paralajmëroi se rënia aktuale e të ardhurave reale pritet të vazhdojë gjatë viteve të ardhshme.

“Së pari, humbja e Rusisë si furnizues do të thotë se çmimet e energjisë ka të ngjarë të mbeten të larta për një afat të gjatë. Së dyti, Gjermania nuk do ta çlirojë veten nga varësia e saj nga importet e energjisë brenda natës”, tha Wollmershauser.

Sipas vlerësimeve paraprake zyrtare, inflacioni vjetor i Gjermanisë arriti një nivel të ri historik prej 10.4% në tetor, i nxitur kryesisht nga një rritje vjetore prej 43% në kostot e energjisë.

AA