Gjermania goditet nga greva më e madhe e transportit në dekada.    / Foto: AA

Dhjetëra mijëra punëtorë transporti e sollën Gjermaninë në bllokim të hënën gjatë aksionit më të përhapur të grevës në vend gjatë tri dekadave.

Qindra fluturime u anuluan në aeroportet kryesore në gjithë vendin, duke përfshirë qendrat më të ngarkuara në Frankfurt dhe Mynih.

Operatori kombëtar hekurudhor Deutsche Bahn anuloi të gjithë trenat në distanca të gjata dhe shumicën e shërbimeve rajonale të planifikuara për të hënën.

Drejtuesit e autobusëve, tramvajit dhe metrosë në shtatë shtete federale – duke përfshirë Bavarinë dhe shtetin më të populluar të vendit, Rhine-Westphalia veriore – iu bashkuan gjithashtu aksionit të grevës.

Sindikatat ver.di dhe EVG kishin bërë thirrje së bashku për një grevë 24-orëshe për të rritur presionin ndaj qeverisë dhe kompanive të transportit publik në një mosmarrëveshje të vazhdueshme mbi pagat dhe kushtet.

EVG-ja, e cila përfaqëson më shumë se 200.000 punonjës, po kërkon një rritje pagash prej 12% dhe jo më pak se 650 euro në muaj.

Sindikata ver.di filloi tashmë një seri largimesh në fillim të këtij muaji në sektorë të ndryshëm pasi raundi i dytë i negociatave kolektive me qeverinë dhe autoritetet lokale përfundoi pa marrëveshje.

Sindikata, e cila përfaqëson rreth 2,5 milionë punonjës publikë, po kërkon një rritje pagash prej 10,5% dhe jo më pak se 500 euro në mes të inflacionit në rritje dhe krizës së kostos së jetesës.

TRT Balkan / agjencitë