Gjermania përballet me mungesë furnizimi për 299 barna.     Foto: AA

Gjermania po përballet me mungesë furnizimi për 299 barna, tha organi rregullator i barnave në vend.

Arsyeja për pengesat në furnizime është mungesa e dërgesave nga vende si Kina dhe India, tha Instituti Federal Gjerman për Barnat dhe Pajisjet Mjekësore (BfArM).

Rreth 80 për qind e barnave të shitura në Gjermani janë gjenerikë të prodhuar në vende si Kina dhe India. Në rastin e antibiotikëve, gjenerikët kanë një pjesë të tregut 100 për qind në Gjermani.

Megjithatë, pandemia vazhdon të prishë zinxhirin e furnizimit.

Sipas BfArM, barnat që mungojnë në Gjermani përfshijnë antibiotikë, ilaçe për diabetin, ilaçe kundër kancerit, imunosupresorë, antihipertensivë dhe qetësues kundër dhimbjeve.

Megjithatë, mungesa e barnave nuk është problem ekskluziv i Gjermanisë. Farmacistët në Francë dhe Zvicër kanë tërhequr gjithashtu vëmendjen ndaj pengesave të furnizimit për javë të tëra.

AA