Gjermania refuzon kërkesën e Polonisë për dëmet në Luftën e Dytë Botërore.     Foto: AA

Ministria e Punëve të Jashtme të Polonisë tha se kanë marrë një përgjigje se "historia ka përfunduar" në lidhje me dëmshpërblimet e kërkuara të luftës nga Gjermania.

"Sipas qeverisë gjermane, çështja e kompensimit dhe kompensimit për humbjet e luftës është mbyllur dhe qeveria gjermane nuk ka ndërmend të hyjë në negociata për këtë çështje. Polonia do të vazhdojë përpjekjet e saj për të kompensuar dëmin e shkaktuar nga agresioni dhe pushtimi gjerman nga 1939 deri në 1945”, thuhet në deklaratën e Ministrisë së Punëve të Jashtme të Polonisë.

Më 1 shtator të vitit të kaluar, qeveria polake publikoi një raport gjithëpërfshirës duke detajuar humbjet financiare të pësuar nga Polonia gjatë Luftës së Dytë Botërore, për të cilat Gjermanisë iu kërkua të paguante 1.3 trilion euro si kompensim.

Më 3 tetor 2022, Ministria e Punëve të Jashtme të Polonisë i dërgoi Gjermanisë një notë diplomatike me kërkesë për dëmshpërblim.

TRT Balkan / agjencitë