Kisha e Bolivisë e shurdhër ndaj abuzimit të fëmijëve nga klerikët pedofilë / Foto: AA

Kisha Katolike e Bolivisë ka pranuar se ka qenë "e shurdhër" ndaj vuajtjeve të viktimave të priftërinjve pedofilë mes një skandali të ri mbi abuzimin e dyshuar të dhjetëra fëmijëve.

Giovani Arana, sekretari i përgjithshëm i Konferencës Episkopale Boliviane, tha në një deklaratë të mërkurën se "në vend që t'u jepnin atyre mbrojtjen dhe kujdesin që meritonin, [viktimat] gjetën një kishë të shurdhër ndaj vuajtjeve të tyre".

"Ne kemi qenë pjesë, drejtpërdrejt ose tërthorazi, e një dhimbjeje të thellë që u është shkaktuar njerëzve të pafajshëm që kanë qenë viktima të abuzimit seksual", shtoi ai.

Të hënën, presidenti bolivian Luis Arce i shkroi Papa Françeskut për të kërkuar dosje për abuzimin seksual të kryer nga priftërinjtë katolikë në vendin e Amerikës së Jugut.

Arana tha se prifti spanjoll Jordi Bertomeu, një hetues kryesor i krimeve seksuale për Papën, ka mbërritur në Bolivi për të hetuar këtë çështje.

Por Hilarion Baldiviezo, kreu i një shoqate të ish-nxënësve të Juan XXIII, tha të mërkurën se kisha "nuk mund të gjykohet dhe akuzohet" në këtë çështje.

Heshtje shurdhuese

Bolivia është tronditur nga zbulimet që kur rrëfimet e abuzimit u gjetën në ditarin personal të një prifti spanjoll i cili vdiq nga kanceri në Bolivi në vitin 2009 pas dekadash shërbimi atje.

Në ditarin, të cilin e mbante në laptop, prifti jezuit Alfonso Pedrajas shkroi se ai kishte bërë "dëm për shumë njerëz ... shumë", me numrin 85 dhe një pikëpyetje.

Ai gjithashtu vuri në dukje se klerikët e lartë kishin ditur për krimet e tij dhe heshtën.

Pedrajas mbërriti në Bolivi në vitin 1971 dhe punoi si mësues në pjesë të ndryshme të vendit. Shumica e abuzimeve të supozuara u kryen në shkollën e konviktit Juan XXIII për fëmijët e varfër dhe ruralë në Cochabamba në qendër të vendit.

Një anëtar i familjes i kishte dhënë ditarin e priftit gazetës El Pais në Spanjë, e cila publikoi zbulimet muajin e kaluar.

Kjo bëri që prokurorët bolivianë të hapnin të paktën tetë çështje kundër priftërinjve, duke përfshirë Pedrajas dhe tre të tjerë nga Spanja: Luis Maria Roma, Alejandro Mestre dhe Antonio Gausset.

Të katër janë të vdekur, por ka të akuzuar të tjerë ende gjallë.

Baldivieso denoncoi "mbulimin" e krimeve të Pedrajas nga kisha.

Ish-prifti jezuit Pedro Lima i tha agjencisë së lajmeve AFP javën e kaluar se jo vetëm të miturit, por edhe klerikët praktikantë iu nënshtruan abuzimit seksual në Bolivi.

Lima pretendoi se ai u përjashtua nga urdhri i jezuitëve në vitin 2001 për raportimin e abuzimeve.

TRT World