Miliona francezë protestuan kundër planit për rritjen e moshës së pensionit.     /Foto: AA

Më shumë se 2 milionë njerëz protestuan në Francë të enjten kundër planit të kontravers të qeverisë për të shtyrë moshën e daljes në pension.

Midis tyre rreth 400.000 që dolën në rrugët e Parisit, sipas Philippe Martinez, sekretari i përgjithshëm i sindikatës më të madhe të Francës CGT.

Shërbimet e transportit publik ishin në një ndalesë virtuale dhe shumica e shkollave mbeten të mbyllura.

Autoritetet franceze vendosën shifrën për protestuesit mbarëkombëtar në mbi 1.12 milionë, ende shumë më e lartë se sa pritej nga 600.000 deri në 800.000.

Policia tha se të paktën 30 persona u arrestuan në Paris me akuza të ndryshme, duke përfshirë mbajtjen e armëve të ndaluara.

Qeveria e presidentit Emmanuel Macron, këmbëngul se rritja e moshës së daljes në pension është e nevojshme për të trajtuar një deficit në financimin e pensioneve, duke thënë se kjo do të sjellë 17.7 miliardë euro shtesë (19.1 miliardë dollarë) në vit dhe do të mundësojë që sistemi të prishet deri në vitin 2027.

Sondazhet e opinionit tregojnë se rreth dy të tretat e qytetarëve francezë janë kundër planit.

"Ka shumë mënyra të tjera për ta bërë sistemin e pensioneve më të zbatueshëm”, tha për Anadolu Agency, Brigitte Gabriel, një anëtare e lartë e CGT-së.

“Priten më shumë protesta pasi kjo do të rrisë presionin ndaj qeverisë për të konsideruar edhe rritjen e pagave.”

Ndërsa dita e trazirave u shpalos, kryeministrja Elisabeth Borne theksoi nevojën për të inkurajuar debatin e lirë dhe shprehjen e opinioneve.

Në një postim në Tëitter, ajo vlerësoi “përkushtimin e policisë, si sindikatat, që lejuan që protestat të zhvillohen në kushte të mira”.

TRT Balkan / agjencitë