Mohammad Mokhber në krye të Iranit si president për 50 ditët e ardhshme / Photo: AA

Sipas Kushtetutës së Iranit, zëvendëspresidenti i parë Mohammad Mokhber do të marrë postin e presidentit të vendit për 50 ditë.

Presidenti iranian Ebrahim Raisi dhe ministri i Jashtëm Hossein Amir-Abdollahian humbën jetën në një aksident me helikopter të dielën.

Dhjetëra ekipe emergjente shpëtimi u dërguan në zonën malore në provincën veriperëndimore të Iranit të Azerbajxhanit Lindor, ku aksidenti ndodhi të dielën pasdite.

Gjatë 50 ditëve të ardhshme, këshilli i përbërë nga nënkryetari i parë, kryetari i parlamentit dhe kreu i gjyqësorit duhet të sigurojnë mbajtjen e zgjedhjeve të reja.

Neni 131 i Kushtetutës së Iranit parashikon procedurën në rast vdekjeje ose sëmundjeje të presidentit aktual.

“Në rast të vdekjes, largimit, dorëheqjes, mungesës ose sëmundjes së presidentit për më shumë se dy muaj, ose në rast se presidentit i ka skaduar mandati dhe nuk është zgjedhur ende presidenti i ri për shkak të ndërhyrjes, nënkryetari i parë merr përsipër të gjitha kompetencat dhe përgjegjësitë me pëlqimin e menaxhmentit dhe këshillit që përbëhet nga kryetari i Kuvendit, kreu i gjyqësorit dhe nënkryetari i parë është i detyruar të sigurojë mbajtjen e zgjedhjeve të parakohshme presidenciale në kohën më të shkurtër të mundshme, brenda një afat prej 50 ditësh”, thuhet në nenin e sipërpërmendur.

Raisi u zgjodh president i Iranit në vitin 2021 pasi fitoi një fitore dërrmuese, duke mbledhur 17,9 milionë vota nga 28,9 milionë votues.

TRT Balkan / agjencitë