Nxehtësia ekstreme kërcënim për dinamikën e industrisë së turizmit. / Foto: AA

Përfaqësuesit e sektorit të turizmit parashikojnë se temperaturat ekstreme dhe zjarret në pyje, të cilat po bëhen gjithnjë e më të shpeshta për shkak të ngrohjes globale, mund të çojnë në ndryshime të përhershme në sektorin e turizmit në afat të gjatë.

Ishulli grek i Rodosit, ku më shumë se 19.000 turistë u evakuuan kohët e fundit për shkak të zjarreve pyjore, është një nga sërë shembujsh se si fatkeqësitë natyrore të shkaktuara nga ndryshimet klimatike kanë rritur ndikimin e tyre ekonomik, ekologjik dhe humanitar, duke mos lënë imune as zonat turistike.

Drejtori Ekzekutiv i Shoqatës Evropiane të Turizmit, Tom Jenkins, tha për Anadolu Agency se janë anuluar rezervime të shumta në resortet e prekura nga zjarret pyjore.

Duke vënë në dukje se nuk ka një rënie të madhe të kërkesës në afat të shkurtër, Jenkins tha se nxehtësia ekstreme në disa pjesë të Evropës nuk ka ndikuar ende në kërkesë, sepse turistët nga veriu i ftohtë i Evropës po kërkojnë vende më të ngrohta për të pushuar gjatë verës.

“Vërtet, këtë korrik ata u përballën me mot pak më të ngrohtë nga sa prisnin, por kjo nuk ndikoi drejtpërdrejt në kërkesë. Mendoj se do të duhet një kohë e gjatë që të ndodhin ndryshime dhe transformime në sektorin e turizmit për shkak të nxehtësisë ekstreme. Preferencat e njeriut mund të ndryshojnë nëse temperaturat arrijnë në nivele të pakëndshme për një kohë të gjatë," tha Jenkins.

Jenkins shtoi se industria e turizmit do të ndjekë kërkesën dhe se dinamika në industri mund të ndryshojë sipas kërkesave të turistëve.

Ai tha gjithashtu se hotelet dhe objektet turistike mund të transformojnë strategjitë e tyre të marketingut dhe reklamimit për sa i përket mënyrës se si marrin masa paraprake kundër nxehtësisë ekstreme, kushteve të ajrosjes, ftohtësisë së pishinave të tyre dhe se si do t'i bëjnë pushimet e tyre më të këndshme për klientët e tyre.

“Kërkesa në sezonin e festave aktualisht është në kulmin e saj në korrik, por ka mundësi që të zhvendoset në maj ose gusht”, tha kreu i Shoqatës Evropiane të Turizmit.

Bulut Bagci, kreu i Institutit të Forumit Botëror të Turizmit (WTFI) me qendër në Londër, tha se ndërsa temperaturat rriten, turistët mund të kërkojnë rajone më të freskëta, në vend që të vizitojnë rajone që mund të përjetojnë zjarre pyjore ose nxehtësi ekstreme afatgjatë gjatë verës.

Bagci beson se disa resorte malore mund të bëhen më tërheqëse për turistët që kërkojnë një pushim të rehatshëm dhe të këndshëm.

“Ngjarjet e nxehta ekstreme dhe ndryshimet klimatike mund të kenë pasoja afatgjata për sektorin. Trafiku turistik mund të ulet në rajonet që janë subjekt i zjarreve në pyje ose nxehtësisë ekstreme, bizneset dhe komunitetet lokale mund të pësojnë humbje ekonomike”, tha Bagci.

Duke theksuar se ekspertët parashikojnë se dinamika turistike e rajonit të Mesdheut do të pësojë ndryshime të rëndësishme për shkak të fatkeqësive natyrore, Bagci tha se ngjarjet që lidhen me klimën mund të ndryshojnë edhe sezonet e festave në mbarë botën.

“Kjo, nga ana tjetër, mund të ketë implikime për biznesin e turizmit sezonal dhe fluksin e përgjithshëm turistik në rajone të ndryshme. Investitorët sektorialë duhet të marrin masa në përputhje me ndryshimet në preferencat e turistëve”, tha Bagci dhe përfundoi se përfaqësuesit e sektorit të turizmit duhet të bëjnë shumë përpjekje që ky biznes të ruajë atraktivitetin dhe qëndrueshmërinë e tij.

TRT Balkan / agjencitë