OBSh-ja: Situata në Libinë e prekur nga përmbytjet mbetet shqetësuese.    /Foto: Reuters

Drejtori i Përgjithshëm i Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSh) Tedros Adhanom Ghebreyesus tha se situata në Libi, e prekur nga përmbytjet shkatërruese është ende shqetësuese.

Ghebreyesus ka shpërndarë një postim në rrjetin social X në lidhje me situatën në Libi.

"Situata në Libi mbetet shqetësuese. OBSh-ja po punon me autoritetet lokale për të ndihmuar njerëzit të kenë akses në shërbimet shëndetësore, duke përfshirë mbështetjen psikosociale," tha Ghebreyesus.

Ai shtoi se po punohet për të forcuar sistemin e paralajmërimit të hershëm për sëmundjet për të zbuluar simptomat e sëmundjeve të mundshme të shkaktuara nga uji dhe ushqimi apo sëmundje të tjera dhe për të parandaluar përhapjen e tyre.

Kombet e Bashkuara (OKB) kanë raportuar se rreth 43.000 njerëz të zhvendosur në Libinë e goditur nga përmbytjet përfshijnë të paktën 17.000 fëmijë.

Zyra e OKB-së për Koordinimin e Çështjeve Humanitare (OCHA) ka publikuar raportin e saj të ri mbi Libinë e goditur nga përmbytjet, i cili përfshin të dhëna nga organizata të tjera të OKB-së.

Sipas një raporti të Fondit të OKB-së për Fëmijët (UNICEF), të paktën 17.000 fëmijë vlerësohet të jenë në mesin e 43.000 njerëzve të zhvendosur nga përmbytjet në Libinë lindore.

UNICEF-i gjithashtu raportoi se fëmijët ishin të ekspozuar ndaj sëmundjeve të shkaktuara nga uji ose të lidhura me shëndetin mendor.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSh) thotë se më shumë se 4,000 njerëz kanë humbur jetën si pasojë e përmbytjeve në Libi, dhe më shumë se 8,500 janë ende të zhdukur.

Më shumë se gjysma e objekteve shëndetësore në qytetin Derna dhe rajonet e Marj dhe Jebel al-Ahdar janë bërë pjesërisht ose plotësisht jofunksionale.

OKB-ja dhe partnerët e saj ofrojnë shërbime të tilla si krijimi i spitaleve në terren në rajon, shpërndarja e furnizimeve të ndihmës bazë, ushqimi dhe uji dhe ofrimi i mbështetjes psikosociale.

Pavarësisht përpjekjeve për të riparuar infrastrukturën, rrugët e dëmtuara, ndërprerjet e ndërprera të energjisë dhe internetit, si dhe kufizimet logjistike vazhdojnë të ndikojnë në përpjekjet e ndihmës.

TRT Balkan / agjencitë