Putin: Rusia do të sigurojë grurë falas për gjashtë vende afrikane.     /Foto: AFP

Presidenti rus Vlladimir Putin njoftoi të enjten se Rusia do të sigurojë grurë falas për gjashtë vende afrikane në tre deri në katër muajt e ardhshëm.

"Ne do të jemi gati në muajt e ardhshëm, në tre deri në katër muajt e ardhshëm, për t'i siguruar Burkina Fasos, Zimbabves, Malit, Somalisë, Republikës së Afrikës Qendrore dhe Eritresë 25.000-50.000 tonë drithë pa pagesë. Gjithashtu, do të ofrojmë dërgimi falas të këtij produkti te konsumatorët”, tha Putin gjatë fjalimit të hapjes në samitin Rusi-Afrikë në Shën Petersburg.

Ai tha se po krijohet një pamje paradoksale në të cilën vendet perëndimore pengojnë dërgimin e drithit dhe plehrave ruse, dhe në të njëjtën kohë ata akuzojnë Moskën me hipokrizi për situatën aktuale të krizës në tregun botëror të ushqimit.

“Një qasje e tillë ishte veçanërisht e dukshme në zbatimin e së ashtuquajturës Marrëveshje për Grurin, e cila u përfundua me pjesëmarrjen e Sekretariatit të Kombeve të Bashkuara dhe që fillimisht synonte të siguronte sigurinë globale të ushqimit, të zvogëlonte rrezikun e urisë dhe të ndihmonte vendet më të varfra. përfshirë vendet në Afrikë”, tha Putin.

Ai tha se gjithsej 32,8 milionë tonë mallra u eksportuan nga Ukraina në kuadër të Iniciativës për drithërat e Detit të Zi, duke shtuar se më shumë se 70 përqind e grurit të eksportuar shkoi në vendet me të ardhura të larta dhe të mesme.

Sipas tij, pjesa e vendeve si Etiopia, Sudani dhe Somalia është më pak se tre për qind e totalit, që është më pak se një milion tonë drithë.

"Asnjë nga kushtet e marrëveshjes për heqjen e sanksioneve ndaj eksporteve ruse të grurit dhe plehrave në tregjet botërore nuk është përmbushur. Gjithashtu, janë vendosur pengesa për transferimin falas të plehrave minerale në vendet më të varfra në nevojë," shtoi Presidenti i Rusisë.

TRT Balkan / agjencitë