Rritet numri i veprave penale në Gjermani.     /Foto: AA

Numri i veprave penale u rrit në vitin 2022 për herë të parë në pesë vjet.

Siç njoftoi Zyra Federale e Policisë Kriminale (BKA) së bashku me Ministrinë Federale të Brendshme në një konferencë për shtyp të enjten në Berlin, rritja e përgjithshme arrin në 11,5% krahasuar me një vit më parë.

Sipas statistikave të krimit, më shumë se 5,6 milionë krime janë regjistruar në mbarë vendin vitin e kaluar. Numri i rasteve të zgjidhura ra në të njëjtën periudhë me 1.4% në 57.3%.

Rritja në vitin 2022 ishte veçanërisht e fortë për shkeljet e vjedhjeve (20%) dhe vjedhjet e banesave (21.5%), ndër të tjerash.

Në krimet e dhunshme, policia shënoi një rritje si në krahasim me një vit më parë ashtu edhe me vitin para fillimit të pandemisë së koronavirusit të vitit 2019. Në vitin 2022 ka pasur 20% më shumë raste se një vit më parë dhe gati 9% më shumë se në 2019 .

Në total, zyrtarët regjistruan rreth 93.000 të dyshuar më të rinj se 14 vjeç. Kjo është një rritje prej më shumë se 35% krahasuar me një vit më parë. Veprat penale më të zakonshme te fëmijët dhe adoleshentët janë vjedhja, sulmimi dhe dëmtimi i pronës.

Rreth 92,4% e viktimave të krimeve kundër vetëvendosjes seksuale dhe rreth 80% e viktimave të dhunës në familje janë femra.

"Ne duhet të veprojmë për të mbrojtur më mirë gratë dhe për të hequr frikën nga sulmi. Ne kemi nevojë për më shumë prani sigurie në transportin publik dhe në vendet e mbushura me krime - dhe më shumë mbikëqyrje video”, tha ministrja e Brendshme Nansi Faeser.

Holger Munch, presidenti i BKA-së, tha: "Shifrat e krimit të regjistruara për vitin 2022 në Gjermani mund të krahasohen vetëm me ato të dy viteve të mëparshme në një masë të kufizuar, sepse masat e koronavirusit kanë pasur gjithashtu një ndikim të madh në krim".

TRT Balkan / agjencitë