Sondazh: Biden per 72 për qind të amerikanëve nuk është i aftë mendërisht / Photo: AA

Një sondazh i publikuar të dielën zbuloi se 72 për qind e votuesve të regjistruar besojnë se presidenti amerikan Joe Biden nuk zotëron shëndetin mendor dhe njohjen e nevojshme për të shërbyer si kryetar i shtetit.

Sondazhi, i realizuar nga CBS News/YouGov, vjen mes shqetësimeve në rritje nëse Biden është i aftë mendërisht për postin pas debatit të parë presidencial të enjten e kaluar përpara zgjedhjeve presidenciale të nëntorit.

Sondazhi tregoi se 45 për qind e demokratëve besojnë se Biden duhet të tërhiqet nga gara presidenciale për shkak të shqetësimeve shëndetësore.

Kur u pyetën për aftësinë mendore dhe njohjen e ish-presidentit Donald Trump për presidencën, 50 për qind u përgjigjën po dhe 49 për qind jo.

Debati, i mbajtur nga CNN, intensifikoi diskutimet rreth aftësisë së Bidenit për një mandat të dytë. Pavarësisht se Trump nuk fitoi një avantazh të qartë, performanca e Bidenit bëri pak për të lehtësuar shqetësimet për moshën e tij.

Në prag të zgjedhjeve presidenciale të 5 nëntorit 2024, Biden dhe Trump u përballën në debatin e tyre të parë të drejtpërdrejtë. Performanca e Biden nuk arriti të lehtësonte shqetësimet për moshën dhe aftësinë e tij për një mandat të dytë, duke tërhequr kritika të rënda më pas.

Rezoluta e Roy tha se Biden "ka demonstruar në mënyrë të përsëritur dhe publikisht një paaftësi për të kryer kompetencat dhe detyrat e presidencës, duke përfshirë kompetencat dhe detyrat e Komandantit të Përgjithshëm".

Sipas Amendamentit të 25-të, nënkryetari dhe shumica e kabinetit mund të votojnë për të shpallur një president "të paaftë për të kryer kompetencat dhe detyrat e zyrës së tij" dhe t'i japin zëvendëspresidentit detyrat e ushtruesit të detyrës.

TRT Balkan / agjencitë