Terroristët e PKK-së përdorin Gjermaninë si strehë, për rekrutim dhe fonde / Photo: AA Archive

Kreu i agjencisë së brendshme të inteligjencës gjermane (BfV), Thomas Haldenwang, paralajmëroi se organizata terroriste PKK rekrutoi më shumë ndjekës në Gjermani vitin e kaluar, si dhe se e sheh atë vend si një strehë, por se të ardhurat e saj së fundmi kanë filluar të bien.

Duke folur në një konferencë shtypi në Berlin, Haldenwang tha se grupi terrorist PKK është monitoruar nga agjencia vendase e inteligjencës BfV për shumë vjet.

“Ka pasur një rritje të lehtë të numrit të njerëzve që mbështesin PKK-në. Tani vlerësojmë se është 15.000, krahasuar me 14.500 në vitin e kaluar”, tha Haldenwang, duke paraqitur raportin vjetor të sigurisë të BfV-së.

Haldenwang pranoi se grupi terrorist PKK përdori Gjermaninë si një strehë, një vend për të mbledhur fonde dhe për të rekrutuar, ndërsa përpiqej të paraqitej si një grup "i moderuar" në mënyrë që të fitonte pranim më të madh në vend.

Duke thënë se terroristët e PKK-së deri më tani janë përmbajtur nga kryerja e krimeve të rënda në Gjermani, ai shpjegoi se terroristët po fokusohen më shumë në aktivitetet e propagandës, rekrutimit dhe mbledhjes së fondeve.

"Fushatat vjetore sjellin në fakt miliona para për PKK-në, megjithëse ka pasur një rënie të konsiderueshme këtë vit," tha Haldenwang, duke shtuar se hetimet financiare nga autoritetet gjermane ka të ngjarë të kontribuojnë në këtë rezultat.

Sipas vlerësimeve gjermane, grupi terrorist PKK mblodhi të paktën 16 milionë euro në Gjermani vitin e kaluar në fushata të ndryshme për mbledhjen e fondeve.

PKK-ja është klasifikuar si një organizatë terroriste "etno-nacionaliste" dhe "separatiste" nga EUROPOL-i, si dhe është e ndaluar në Gjermani që nga viti 1993.

Autoritetet e Republikës së Türkiyes i bëjnë thirrje në mënyrë të përsëritur Gjermanisë, si aleat i saj i NATO-s, të marrë masa më serioze dhe efektive për të luftuar organizatën terroriste PKK, me qëllim parandalimin e sulmeve terroriste në të ardhmen.

AA