KQZ e Bosnjë e Hercegovinës publikoi rezultatet preliminare të zgjedhjeve për anëtar të Presidencës.     Foto: AA

Komisioni Qendror Zgjedhor i Bosnjë e Hercegovinës (KQZ BeH) i bëri të ditura rezultatet paraprake të zgjedhjeve për një anëtar të Presidencës së BeH në një konferencë shtypi në mesnatë.

Rezultatet paraprake dhe jo të plota u referohen 84.75 për qind të qendrave të votimit të përpunuara në Federatën e BeH dhe 85,35 për qind të qendrave të votimit të përpunuara në Republika Sërpska.

Në zgjedhjet në BeH u mbajt votimi për anëtarët e Presidencës, e cila përbëhet nga tre anëtarë, një nga populli boshnjak, një nga populli serb dhe një nga populli kroat.

Kryetari i KQZ-së së BeH-së Suad Amautoviq tha se në zgjedhjet për anëtarin e Kryesisë nga radhët e popullit boshnjak, i cili zgjidhet drejtpërdrejt nga territori i Federatës së BeH-së (një nga dy entitetet në BeH), 1.816 fletëvotime (54.73 për qind) janë përpunuar. Ai tha se numri i fletëvotimeve të vlefshme ishte 518.583 (93.04 për qind).

Denis Beqiroviq në avantazh

Sipas këtyre të dhënave, kandidati i opozitës Denis Beqiroviq (Bashkimi Social Demokrat - SDP) ka fituar 162.053 vota (55.78 për qind), kandidati i Partisë për Veprim Demokratik (SDA) Bakir Izetbegoviq ka fituar 114.186 vota (39.31 për qind), dhe Mirsad Haxhikadiq (41.261 për qind).

Komshiq shpalli fitoren

Në zgjedhjet për anëtar të Kryesisë nga radhët e popullit kroat, i cili zgjidhet drejtpërdrejt nga territori i Federatës së BeH, siç njoftoi KQZ, kandidatja e Bashkimit Demokratik Kroat (HDZ) Borjana Kristo fitoi 117.147 vota ( 51,36 për qind), ndërsa kandidati i Frontit Demokratik (DF) Zheljko Komshiq fitoi 110,928 (48,64 për qind). Zheljko Komshiq tashmë ka shpallur fitoren në garën për Presidencën e BeH.

Cvijanoviq në avantazh

Në territorin e Republikës Sërpska janë proceduar 886 vendvotime (39.58), ka pasur 235.698 fletëvotime të vlefshme (93.30%).

Zheljka Cvijanoviq, kandidatja e Unionit të Social Demokratëve të Pavarur (SNSD) fitoi 121,731 vota (51,65 për qind). Kandidati i Partisë Demokratike Serbe (SDS) Mirko Saroviq fitoi 86.797 (36,83 për qind) vota, kandidati i DNS Nenad Nesiq fitoi 13.869 vota (5,88 për qind), kandidati i "Të bashkuar për një Bosnjë dhe Hercegovinë të Lirë" Vojin Mijatoviq fitoi 10,182 vota (4,31 përqind) dhe kandidati Borislav Bijeliq fitoi 2.119 vota (1.32 përqind).

Pjesëmarrja në zgjedhje 50%

Sipas të dhënave të KQZ-së, në zgjedhjet e përgjithshme të mbajtura të dielën, më 2 tetor, në votime kanë dalë 1.644.044 qytetarë të Bosnjë-Hercegovinës, ose 50 për qind e elektoratit.

Sipas listës zgjedhore, të drejtë vote kanë pasur 3.368.666 votues dhe pak më pak se 70 mijë (69.872) kanë marrë pëlqim për të votuar me postë nga jashtë. Në zgjedhjet e këtij viti në BeH morën pjesë 145 subjekte politike, nga të cilat 90 ishin parti politike, 38 koalicione dhe 17 kandidatë të pavarur.

Çfarë është zgjedhur?

Anëtarët e Presidencës së BeH zgjidhen drejtpërdrejt (nga një nga radhët e popullit boshnjak, serb dhe kroat), dy prej të cilëve janë nga territori i Federatës së BeH dhe një nga Republika Sërpska.

Gjithashtu, në mënyrë automatike u zgjodhën edhe 42 deputetë në Dhomën e Përfaqësuesve të Parlamentit të BeH, 98 deputetë në Dhomën e Përfaqësuesve të Parlamentit të Federatës së BeH dhe 83 deputetë në Asamblenë Kombëtare të Republikës Sërpska.

Votuesit nga territori i Federatës së Bosnjë-Hercegovinës po ashtu zgjodhën deputetë të rinj në asambletë e dhjetë kantoneve brenda entitetit të FBeH-së, ndërsa ata që jetojnë në Republika Srpska vendosën për një president dhe nënkryetar të ri të Republikës Sërpska.

Sipas dispozitave të Ligjit Zgjedhor të BeH-së, Komisioni Qendror i Zgjedhjeve ka një afat prej një muaji për të shpallur rezultatet përfundimtare dhe të konfirmuara të zgjedhjeve, dhe më pas fillojnë të rrjedhin afatet për vendosjen e përbërjes së re të Presidencës së BeH të parlamenteve të shtetit dhe etnikumeve si dhe këshillat komunalë në Federatë.

Kur ato konstituohen, pason faza e dytë e procesit zgjedhor, pra zgjedhja indirekte e deputetëve në dhomat e popujve të parlamentit federal dhe atij shtetëror, të cilët delegohen nga këshillat komunalë, pra parlamentet e njësive.

Presidenti dhe dy nënkryetarët e Federatës së BeH do të zgjidhen në mënyrë indirekte.

TRT Balkan / agjencitë