Premiera e filmit “Balada”, u shfaq sivjet në Festivalin e Filmit në Sarajevë.     Foto: TRT Balkan

Filmi i regjisores boshnjake, Aida Begic, "Balada" është një nga kandidatët për të konkurruar në kategorinë "Filmi më i mirë ndërkombëtar" në çmimet e 94-të të Academy Awards.

Në deklaratën e Shoqatës së Punëtorëve të Filmit të Bosnjë e Hercegovinës thuhet se filmi “Balada”, i cili u shfaq në Festivalin e Filmit në Sarajevë, është përcaktuar si kandidati i sivjetshëm për Oscar nga Bosnjë e Hercegovina.

Filmi tregon historinë e 30-vjeçares Merjem dhe vajzës së saj 8-vjeçare Mile.

Më tej thuhet se Merjemja, e cila i dha fund martesës dhe u kthye në shtëpinë e babait të saj, tregon për luftën e saj për të marrë kujdestarinë e vajzës së saj dhe si ndryshoi jeta e Merjemes kur shkoi në një intervistë të filmit. Bazuar në kandidaturën e shoqatës së punonjësve të filmit, filmi i Danis Tanoviç "Toka e askujt" u nderua me Oskarin për filmin më të mirë të huaj në 2002. Ndërkohë, në vitin 2020 për çmimin Oscar konkuroi filmi "Quo vadis, Ida?" i regjisorit Jasmile Zbaniç.

TRT Balkan / agjencitë