"Black Friday" përballë Ditës për të mos blerë asgjë.     Foto: AA

Shitjet e së Premtes së Zezë (Black Friday) janë vendosur të thyejnë rekorde përsëri këtë vit, megjithëse jo të gjithë po përgatiten të hyjnë në qendër tregtare, duke synuar në vend të kësaj të marrin një qëndrim kundër konsumerizmit.

E Premtja e Zezë, një ditë pas festës amerikane të Falënderimeve, është kthyer në një nga furitë më të mëdha të blerjeve të vitit në ShBA, me shitësit e mëdhenj që ofrojnë zbritje për një shumëllojshmëri të gjerë mallrash.

Me kalimin e viteve, edhe vendet e tjera kanë përqafuar zbavitjen vjetore të blerjeve, ndërsa shumë njerëz sot do të preferonin të zbrisnin listat e tyre të dëshirave në faqet e internetit të tregtisë elektronike, në vend që të kamponin përpara shitësit të tyre lokal deri në agim.

Por pse ta quajmë atë “E premtja e zezë?”

Emri daton në fillim të viteve 1960, kur policia në Filadelfia filloi ta përdorte atë për të përshkruar kaosin e turistëve të panumërt periferikë që vërshonin në qytet për blerjet e tyre të pushimeve dhe, në disa vite, për të parë ndeshjen vjetore të futbollit Ushtri-Marinë të së shtunës, sipas enciklopedia Britannica.

“Turmat e mëdha krijuan një dhimbje koke për policinë, e cila punonte me ndërrime më të gjata se zakonisht, pasi merrej me bllokimet e trafikut, aksidentet, vjedhjet e dyqaneve dhe çështje të tjera", thuhet në të.

Një fatkeqësi shumë e ngjashme mund të dëshmohet sot në gjithë botën pasi shumë blerës duket se e humbasin veten plotësisht si në shpenzime, ashtu edhe në durim teksa kërkojnë ofertat më të mira që mund të gjejnë.

Disa klientë madje përplasen me njëri-tjetrin, duke u përpjekur të rrëmbejnë televizorin më të fundit me ekran të madh ose tastierën e lojrave në zbritje.

Mos blini asgjë: Alternativë për të Premten e Zezë?

Ndërsa turma njerëzish po godasin vitrinat e dyqaneve, disa thjesht bëjnë të kundërtën – qëndrojnë në shtëpi dhe nuk blejnë absolutisht asgjë.

‘Dita e mosblerjes asgjë’ (Buy Nothing Day), e cila fillimisht filloi si një lëvizje antikonsumeriste, është mbajtur në të njëjtën ditë me të Premten e Zezë që nga viti 1997.

Qëllimi i saj kryesor është t’i bëjë njerëzit të mendojnë më shumë për vendimet e tyre se çfarë të blejnë dhe nga e blejnë atë.

Thirrja e tubimit është e qartë: Thjesht mos blini asgjë për 24 orë dhe mos u bëni skllevër të gjërave që i zotëroni!

Pra, çdo vit e Premtja e Zezë shoqërohet nga një protestë kundër saj, me aktivistë të klimës që kapin lëvizjen për të theksuar mesazhin e tyre, në thelb duke u përpjekur të sjellin në vëmendjen e publikut se sa konsumerizmi kontribuon në ndryshimet klimatike.

Ndërsa shpenzimet konsumatore janë një pjesë e madhe e ekonomisë globale, nuk është e vështirë të imagjinohet se sa shumë blerjet dhe prodhimi i produkteve të reja po kontribuojnë gjithashtu në ngrohjen globale.

Dita e mosblerjes asgjë është një ditë kur njerëzit zgjedhin të mos blejnë sende të panevojshme, duke rritur ndërgjegjësimin se si të shpenzojnë në mënyrë etike.

“E premtja 25 është dita e mosblerjes asgjë. Në vend që të kapeni nga çmenduria e së Premtes së Zezë, pini pak çaj, ruani paqen tuaj dhe mbahuni pas kapitalizmit për vetëm një ditë. Përhapeni fjalën”, tha një nga shumë llogaritë në Twitter që mbështesin lëvizjen.

“Amazon po lobon në Qeverinë e ShBA-së për të luftuar kundër legjislacionit të klimës, pavarësisht se është zotuar të arrijë emetimet neto zero të karbonit deri në vitin 2040. Ky objektiv gjithashtu nuk përfshin zinxhirin e saj të furnizimit që kontribuon në 75% të emetimeve të tij,” Extinction Rebellion, i cili bën fushatë në çështjen e më të madhe të ndryshimeve klimatike, pohohet gjithashtu në Twitter.

Duke marrë parasysh numrin e madh të ndjekësve që ka Lëvizja, nuk do të ishte çudi të shihje disa njerëz të dalin në rrugë për të protestuar kundër manisë së Premtes së Zezë, ndërsa të tjerë presin në radhë të gjata që shtrihen nga dyqanet e markave të mëdha për të blerë produkte të reja që mund të mos kenë nevojë për t’i blerë.

E Premtja e Zezë kundër Ditës së mosblerjes: Është koha të mendojmë më shumë për vendimet tona të shpenzimeve dhe nëse ato janë në harmoni me natyrën.

AA