Gjysma e familjeve greke pa pushime verore këtë vit, shkak kostot e larta / Photo: Ministria Greke e Turizmit

Gjysma e familjeve greke do t'i anashkalojë pushimet këtë sezon veror për shkak të kostove në rritje, njoftuan mediat lokale të enjten.

Duke cituar një sondazh të fundit nga Instituti i Kërkimit të Tregut me Pakicë, e përditshmja To Vima tha se rritja e çmimeve të transportit dhe akomodimit çuan në këtë gjendje.

Një në tri familje po zvogëlojnë planet e tyre të pushimeve, nënvizoi media To Vima.

Për më tepër, gjashtë nga 10 konsumatorë parashikojnë reduktimin e shpenzimeve të tyre këtë vit në krahasim me të kaluarën, me katër nga 10 që presin shkurtime mbi 50%.

Sipas sondazhit, çmimi është aktualisht faktori kryesor që përcakton zgjedhjet e kuzhinës, me cilësinë e renditur shumë më poshtë, pasi gjithnjë e më shumë njerëz e gjejnë veten të detyruar të kufizojnë shpenzimet e tyre ushqimore.

Për shkak të vështirësive të rënda financiare, 55% e konsumatorëve reduktuan blerjet e përgjithshme të sendeve ushqimore dhe shtëpiake, ndërsa 49% shtynë shpenzimet për mirëmbajtje dhe riparime.

Përveç kësaj, 42% kaluan në marka më të lira dhe 16% rritën orët e tyre të punës ose morën punë të dyta për të rritur të ardhurat e tyre.

Vetëm rreth 3% e të anketuarve thanë se nuk kishin marrë asnjë masë për të trajtuar krizën e kostos së jetesës në vend, tha sondazhi.

AA