Për një dekadë nga BE-ja, janë zhdukur 26 për qind e barnave gjenerike.     /Foto: AA

Në dhjetë vitet e fundit, 26 për qind e barnave gjenerike janë zhdukur nga tregu evropian dhe arsyeja më e zakonshme është mospërfitueshmëria e prodhimit për shkak të çmimeve shumë të ulëta të barnave, u paralajmërua ditë më parë në panelin e diskutimit të njerëzve kryesorë të industrisë farmaceutike evropiane.

Për shkak të politikës së çmimeve ndaj barnave gjenerike, në dekadën e fundit, 33 për qind e antibiotikëve dhe 40 për qind e barnave për trajtimin e tumoreve janë zhdukur nga tregu evropian, theksuan ekspertët në një diskutim online në portalin evropian Politico.

Anëtari i Bordit Ekzekutiv (Teva Europe), Philippe Drechsle, paralajmëroi se i gjithë zinxhiri i furnizimit të barnave gjenerike është nën presion të madh për shkak të uljes së çmimeve në kufijtë e qëndrueshmërisë. Duke vepruar kështu, ai shtoi se ligjet kombëtare favorizojnë furnizuesit më të lirë, duke injoruar qëndrueshmërinë e prodhimit dhe disponueshmërinë e barnave thelbësore.

"Kjo duhet të zgjidhet urgjentisht. Duhet të miratohet një rregullore që merr parasysh disponueshmërinë e ilaçeve në të gjitha vendet e BE-së”, tha Drechsle.

Ai vlerësoi gjithashtu se sistemi rregullator evropian është shumë i shtrenjtë, detyrimet mjedisore janë shumë rigoroze, gjë që e vendos Evropën në një pozitë jokonkurruese në krahasim me vendet aziatike.

Me rëndësi prodhimi të kthehet në Evropë

Drejtori i përgjithshëm i shoqatës së industrisë gjenerike "Ilaçet për Evropën" Adrian van den Hoven iu referua mungesës së antibiotikëve, gjë që, thekson ai, tregoi se sa e brishtë është disponueshmëria e barnave thelbësore këtë dimër dhe sa e rëndësishme është kthimi i prodhimit në Evropë.

Ai theksoi domosdoshmërinë e rritjes së çmimeve të barnave gjenerike, terapia mujore e të cilave tani është më e ulët se çmimi i një filxhani kafeje në një kafene dhe tha se problemi i mungesës duhet të zgjidhet me rishikimin e legjislacionit farmaceutik të BE-së.

Gjatë panelit u paralajmërua se 20 vjet më parë, Evropa prodhonte rreth gjysmën e përbërësve për prodhimin e ilaçit, por tani kjo shifër ka rënë në rreth një të pestën. Politikëbërësit në nivel kombëtar, tha ai, duhet të ndryshojnë politikat e çmimit të barnave dhe t'i harmonizojnë ato me normat e inflacionit.

Përfaqësuesit e industrisë farmaceutike evropiane po kërkojnë edhe më shumë furnizues barnash në treg dhe tendera me më shumë kritere, në vend që kriteri i vetëm të jetë çmimi më i ulët.

Një thirrje për një dialog të hapur midis furnitorëve dhe agjencive mjekësore u dërgua gjithashtu për të paralajmëruar për pengesat e furnizimit sa më shpejt të jetë e mundur.

Komisioni Evropian dhe Agjencia e Barnave (EMA) i ngarkuan të gjitha vendet anëtare të BE-së për të monitoruar situatën në zinxhirët e furnizimit dhe për të paralajmëruar mungesat e mundshme të barnave si pjesë e një projekti të përbashkët të KE-së.


TRT Balkan / agjencitë