RAPORT: Mungesa e infermiereve, emergjencë shëndetësore botërore.     /Foto: ICN Twitter

Këshilli Ndërkombëtar i Infermiereve (ICN) paralajmëroi për mungesat e infermiereve në nivel global, duke sugjeruar se çështja duhet të trajtohet si një emergjencë shëndetësore globale.

"Sistemet shëndetësore në mbarë botën do të fillojnë të rikuperohen nga efektet e pandemisë dhe do të rindërtohen vetëm kur të ketë investime të mjaftueshme në një fuqi punëtore globale të mirëmbështetur”, thuhet në raportin e ICN-së të titulluar "Rikuperim për Rindërtim: Investimi në fuqinë punëtore të infermierisë për efektivitetin e sistemit shëndetësor.

Gjetja e raportit zbulon se 40 deri në 80% e infermiereve raportuan se kishin përjetuar simptoma të shqetësimit psikologjik, normat e synimit të infermierëve për t'u larguar janë rritur në 20% ose më shumë dhe normat vjetore të qarkullimit të spitaleve ishin rritur në 10% dhe madje edhe më shumë.

Mungesat nga puna dhe grevat që prekin fuqinë punëtore të infermiereve, sipas ICN-së, janë simptoma të gjendjes së vazhdueshme të rrezikshme të kujdesit shëndetësor dhe ato duhet të trajtohen urgjentisht.

"Mungesa në mbarë botën e infermiereve duhet të konsiderohet si një emergjencë globale shëndetësore dhe rimëkëmbja nga situata aktuale duhet të jetë një prioritet për qeveritë kudo", tha drejtori ekzekutiv i ICN-së, Howard Catton, i cili është gjithashtu një bashkautor i raportit.

Duke përsëritur rëndësinë e rimëkëmbjes së fuqisë punëtore infermierore për një sistem shëndetësor më të mirë, ai theksoi se të mendosh ndryshe është "një fantazi".

"Dhe pa një forcë punëtore globale të qëndrueshme dhe të shpërndarë siç duhet, realizimi i qëllimit të shëndetit për të gjithë do të jetë vetëm një ëndërr e vërtetë”, tha Catton.

ICN-ja është një federatë e më shumë se 130 shoqatave kombëtare të infermierëve, që përfaqësojnë 28 milionë infermierë në mbarë botën.

TRT Balkan / agjencitë