Sa ujë largoi zyrtari indian nga diga për të gjetur celularin?     /Foto: TRT World

Kur Rajesh Vishwas, një zyrtar qeveritar në shtetin qendror të Indisë, Chhattisgarh, shkoi për shëtitje muajin e kaluar, ai nuk e dinte se bërja e selfieve do t’i kushtonte shumë.

Pasi aksidentalisht smartfoni i tij i shtrenjtë ra një rezervuar pranë një dige ndërsa bënte fotot, ai vendosi të zbrazte gjithë digën për ta tërhequr atë.

Të mërkurën është regjistruar një rast policor kundër Vishwas dhe dy zyrtarëve të tjerë. Kjo erdhi pasi departamenti lokal i burimeve ujore e gjobiti atë me 53.092 rupi (640 dollarë) për zbrazjen e paautorizuar të rezervuarit.

Kronologjia

Në një fundjavë me diell, Vishwas, një inspektor ushqimi në distriktin Kanker të Chhattisgarh, shkoi të lahej në rezervuarin Paralkot të Digës Kherkatta së bashku me miqtë e tij. Ndërsa ishte i zënë duke klikuar selfie nga telefoni i tij i sapo blerë, ai e hodhi atë në ujin 10 metra të thellë.

Diga, e ndërtuar në vitet 1990, ndodhet në distriktin North Bastar Kanker në Chhattisgarh jugor. Popullsia e rrethit ishte 748.941 banorë, sipas regjistrimit të fundit zyrtar të kryer në vitin 2021.

Më parë, shteti Chhattisgarh ka raportuar mungesë uji gjatë verës.

Pasi telefoni i tij ra në rezervuar, duke qenë një vendas i zonës, ai nisi misionin e tij për ta tërhequr atë. Fillimisht, tha ai, ai ka kontaktuar fshatarët lokalë që dinin të zhyten me litar për të kërkuar telefonin, gjë që nuk ndihmoi.

Vishwas tha se meqenëse fshatarët nuk kishin arritur të gjenin telefonin, ata sugjeruan që shkarkimi i një pjese të ujit nga rezervuari mund të ndihmonte atë.

Më pas ai iu drejtua departamentit lokal të burimeve ujore për leje dhe gjithashtu mori me qira një pompë nafte për operimin. Pas më shumë se dy ditësh zbrazje të rezervuarit, telefoni i zhytur në ujë u gjet dhe iu dorëzua Vishwas. Veprimi

Pas nxjerrjes së telefonit nga rezervuari, lajmi u përhap, duke kapuar ballinat e lajmeve vendase dhe atyre ndërkombëtare. Qeveria më pas urdhëroi suspendimin e Vishwas. Ditë më vonë, departamenti i burimeve ujore të Chhattisgarhut i dërgoi një letër ku thuhej se ai kullonte ujin nga penda pa kërkuar leje nga autoritetet.

Vishwas iu kërkua të paguante 43.092 rupi (520 dollarë) në masën 10.50 Rs për metër kub, sipas letrës. Një dënim tjetër prej 10.000 Rs (120 dollarë) u vendos për evakuimin e ujit pa leje. Shuma duhet të paguhet brenda 10 ditëve. Në letër thuhej se Vishi kishte shpenzuar rreth 4.104 metra kub (4.1 milionë litra) ujë.

Në urdhrin e tij për suspendim thuhej se Vish ka “keqpërdorur pozicionin e tij” dhe pa “kërkuar leje nga oficeri kompetent” ka kulluar qindra mijëra litra ujë, gjë që është e papranueshme. Për këtë akt ai ishte “vendosur në suspendim me efekt të menjëhershëm.”

Agjencia lokale e lajmeve Press Trust of India tha se një rast është regjistruar kundër zyrtarit dhe dy zyrtarëve të tjerë nga departamenti i burimeve ujore pas një ankese nga autoritetet lokale.

Vishwas u deklarua i pafajshëm

Vishwas mbrojti veprimin e tij, megjithatë, duke thënë se ai nuk e harxhoi ujin dhe se çështja ishte ekzagjeruar nga mediat.

Fillimisht ai u citua të thoshte se duhej të merrte telefonin, pasi përmbante të dhëna zyrtare të departamentit. Në një video-mesazh, megjithatë, Vishwas tha se ai u lejua nga zyrtarët të kullonte ujë 60 deri në 90 centimetra, i cili u transferua në një kanal aty pranë.

"Niveli i ujit zakonisht bie nga 60 deri në 90 centimetra gjatë verës," shtoi ai.

TRT Balkan / agjencitë