BeH-ja cakton zgjedhjet lokale për më 6 tetor.     /Foto: AA

Zgjedhjet lokale në Bosnje e Hercegovinë do të mbahen të dielën, më 6 tetor, ka njoftuar Irena Haxhiabdiq, kryetare e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve të BeH-së, dhe vendimi është marrë në seancën e sotme të këtij institucioni shtetëror.

Ajo vuri në dukje se gjithsej 3.200 këshilltarë do të zgjidhen në zgjedhjet lokale në këshillet e qytetit dhe bashkiak në FBeH-së, si dhe asambletë e qytetit dhe bashkiake në RS dhe në Asamblenë e Qarkut të Bërçkos.

Gjithashtu, do të zgjidhen 143 kryetarë komunash dhe kryetarë të komuniteteve lokale në të dy entitetet në Bosnjë dhe Hercegovinë.

"Shpenzimet e zgjedhjeve lokale do të jenë gjithsej 19 milionë MK. 7.410.000 MK janë transferuar nga institucionet e BeH për aktivitetet e KQZ-së së BeH. Në një kërkesë të posaçme dërguar më 29 prill, KQZ-ja e BeH ka kërkuar një shtesë prej 4,1 milionë MK. Këto fonde nevojiten për angazhimin e stafit shtesë si dhe zbatimin e projektit pilot në përputhje me vendimet e përfaqësuesit të lartë në Bosnjë e Hercegovinë. Kostot e qyteteve dhe komunave për zgjedhjet lokale KM”, tha Haxhiabdiq.

Komisioni Qendror Zgjedhor i Bosnjë e Hercegovinës ka marrë vendim edhe për përfundimin e Listës Qendrore të Zgjedhjeve, në të cilën sipas të dhënave me të drejtë vote janë 3.406.088 votues.

“Çdo shtetas i moshës madhore regjistrohet në Regjistrin Qendror të Votuesve duke marrë letërnjoftim”, theksoi Haxhiabdiq.

Qytetarët e BeH-së që duan të regjistrohen për të votuar në zgjedhjet lokale nga jashtë mund ta bëjnë këtë përmes portalit e-zgjedhjeve deri më 23 korrik.

Ajo deklaroi se fushata zyrtare zgjedhore për zgjedhjet lokale do të nisë më 6 shtator dhe do të zgjasë deri më 5 tetor në orën 07:00, kur fillon heshtja zgjedhore.

“Lajmi është se nga sot deri më 6 shtator nuk do të ketë më, jo vetëm të paguar, por edhe asnjë lloj fushate zgjedhore. Çdo gjë e kundërt do të trajtohet si një fushatë e parakohshme dhe do t'i nënshtrohet sanksioneve”, theksoi Haxhiabdiq.

TRT Balkan / agjencitë