Sllovenia arreston dy persona nën dyshimin e spiunëve rusë.     /Foto: AA

Agjencia sllovene e inteligjencës dhe e sigurisë zbuloi dhe arrestoi dy shtetas të huaj në Lubjanë, të cilët dyshohen se kanë spiunuar për Rusinë. Sipas autoriteteve sllovene, ata kanë vepruar nën maskën e sipërmarrësve me nënshtetësi të një prej vendeve të Amerikës së Jugut në një ndërtesë zyre jashtë Bežigradit (Komuna e qytetit të Lubjanës).

Sipas informacioneve jozyrtare, thuhet se në bazë të njoftimit të Agjencisë Sllovene për Inteligjencë dhe Siguri (Sova), ata kanë nisur procedurën parahetimore dhe në fillim të dhjetorit të vitit të kaluar kanë dorëzuar kërkesë në departamentin hetimor të Gjykatës së Qarkut në Lubjanë për një hetim kundër dy personave fizikë të paraburgosur për veprën penale të spiunazhit, ka konfirmuar për gazetën sllovene “Delo” Prokurorinë e e Ljublanës. Në ndjekjen dhe arrestimin e të dyshuarve ka marrë pjesë edhe Byroja Kombëtare e Hetimit (NPU).

Dy agjentë rusë kishin një zyrë me qira në ndërtesën e zyrës Lesnina në rrugën Parmova në Lubjanë. Kompania, e cila shërbeu si një front për punën e tyre në Slloveni, thuhet se është zyrtarisht e angazhuar në tregtimin e pasurive të paluajtshme dhe antike. Të dy të arrestuarit kishin nënshtetësi dhe pasaporta të vendeve të treta dhe nuk paraqiteshin si shtetas rusë. Sipas “Delo”, të paktën njëri prej tyre kishte nënshtetësi argjentinase.

Sipas informacioneve jozyrtare, celula e zbuluar e spiunëve nga Lubjana dyshohet se kryen operacione jo vetëm në Slloveni, por edhe jashtë saj. Operacioni ishte menduar të kryhej në bashkëpunim me shërbimet e huaja të inteligjencës.

Dy të dyshuarit për veprat penale të spiunazhit dhe verifikimit të përmbajtjes së rreme përballen me burgim në total deri në tetë vjet. Agjentët rusë dyshohet se kanë shërbyer në shërbimin e inteligjencës ushtarake të Rusisë GRU dhe po vepronin si pjesë e një programi kompleks spiunazhi që zyrtarët e kundërzbulimit amerikan e quajnë "të paligjshëm" - spiunë që integrohen në një komunitet lokal për ta spiunuar atë.

Mes të tjerash, thuhet se këto agjentë janë pjesë e një rrjeti shumë të shpërndarë të "agjentëve të fjetur" shumë të trajnuar, të cilët kryesisht kanë identitete dhe shtetësi të rreme të vendeve të treta, shpesh të vendeve të Amerikës së Jugut, dhe më shpesh veprojnë nën kujdesin e shërbimit të inteligjencës ushtarake GRU.

TRT Balkan / agjencitë