Çfarë është Solstiku Veror? / Foto: Reuters

Hemisfera Veriore e tokës nesër përjeton Solstikun Veror, ose ditën me më së shumti diell në gjithë vitin. Që nga Solstiku Dimëror, më 21 dhjetor, dita zgjatet, duke arritur kulmin pikërisht gjatë Solstikut Veror, kur edhe llogaritet fillimi i verës.

Solstiku Veror bie çdo vit më 20 ose 21 qershor. Data e ndryshme ndodh për shkak të kalendarit Gregorian, të cilit çdo 4 vjet i shtohet një ditë në muajin shkurt, për ta ruajtur konzistencën me kalendarin astronomik. Kjo për shkak se një rrotullim i tokës rreth diellit nuk zgjat saktë 365 ditë, por përafërsisht 365,24 ditë.

Shkenca e Solstikut Veror

Përkundër logjikës intuitive se gjatë verës, toka mund të jetë më afër diellit, në fakt ndodh krejtësisht e kundërta.

Gjatë verës në Hemisferën Veriore, toka është më larg diellit, por pjerrtësia e boshtit të saj e kthyer nga dielli mundëson më shumë ekspozim ndaj dritës dhe rrezeve, dhe si pasojë edhe rritje të temperaturave.

E kundërta ndodh gjatë dimrit, kur toka është më afër diellit, por e kthyer pjerrët në drejtim të kundërt, që ngushton këndin e ekspozimit ndaj rrezeve të dritës.

Edhe pse Solstiku Veror është dita me më së shumti diell gjatë gjithë vitit, kjo nuk është dita më e nxehtë. Kjo për shkak se do kohë që uji dhe toka të ngrohen. Prandaj, 21 qershori shënon fillimin e verës, ndërsa ditët më të nxehta të vitit vijnë pas Solstikut Veror.

Ngjarje e rëndësishme për popujt antikë

Solstiku Veror është vërejtur dhe shënuar si fenomen nga shumë civilizime antike në histori. Disa objekte që i kanë mbijetuar kohës dëshmojnë se janë ndërtuar për të ndjekur lëvizjet e diellit gjatë vitit, me theks të veçantë te Solstiku dhe Ekuinoksi.

Një prej tyre është Stonehenge në Angli, monument me gurë gjigantë që besohet të jetë ndërtuar 3.000 vjet para erës sonë. Gjatë Solstikut Veror, dielli lind saktësisht pas gurit Heel Stone.

Lindja e diellit gjatë Solstikut Veror në Stonehenge, Angli / Foto: Reuters Reuters

Edhe piramidat dhe Sfinksi në Giza, Egjipt, janë të rreshtuara me lëvizjet e diellit. Dielli duket se perëndon midis piramidave të lashta të Khafre dhe Khufu në Solstikun e Verës.

Në Ballkan, më i njohur është observatori Kokino në Maqedoninë e Veriut. E njohur nga NASA si një nga observatorët më të lashta në botë, ky vend besohet të jetë ndërtuar mijëra vjet para erës tonë. Radhitja e gurëve gjithashtu përkon me veprimet e veçanta të diellit gjatë Solstikut dhe Ekuinoksit.

Lindja e diellit gjatë Solstikut Veror në Kokino, Maqedoni e Veriut / Foto: Reuters Reuters
TRT Balkan