Ekspedita turke në Oqeanin Arktik hap dyert për shkencëtarët e huaj / Foto: AA

Ky vit shënoi një moment historik të rëndësishëm pasi ekspedita e tretë Arktike e Türkiyes hapi dyert e saj për shkencëtarët e huaj për herë të parë, duke nxitur bashkëpunimin ndërkombëtar në zemër të oqeanit.

Në frymën e bashkëpunimit ndërkombëtar, shkencëtarët nga Brazili, Republika Çeke dhe Norvegjia krijuan një laborator unik në Oqeanin Arktik, ku kryen kërkime që synonin të kuptonin ndikimin e ndryshimeve klimatike në ekosistemin, peshqit dhe fitoplanktonin e rajonit.

Për më tepër, ekspedita u fokusua në hetimin e rrugëve tregtare në rajonin e Arktikut për shkak të shkrirjes së akullit të detit, si dhe në analizimin e stinëve gjatë të cilave ato bëhen të arritshme.

Duke folur për Anadolun, Burcu Ozsoy, koordinatorja e ekspeditës shkencore, tha: "Përfshirja e shkencëtarëve të huaj në ekspeditën tonë në Arktik ka një vlerë të jashtëzakonshme për ne. Në një mjedis kaq të izoluar, bashkëpunimi ndërkombëtar sjell forcë të konsiderueshme në përpjekjet tona kërkimore."

Duke nënvizuar rëndësinë e bashkëpunimit shkencor midis kombeve, Ozsoy tha: "Bashkëpunimi midis shkencëtarëve të huaj dhe homologëve të tyre turq, që rezulton në studime të përbashkëta, rrit ndikimin e kombit tonë në fushën e diplomacisë shkencore".

Ekspedita e 3-të Kombëtare e Kërkimeve Shkencore të Arktikut u mbajt nën kujdesin e presidencës turke dhe koordinimin e Institutit të Kërkimeve Polare të Qendrës Kërkimore Marmara (MAM), i cili është pjesë e Institutit të Kërkimeve Shkencore dhe Teknologjike të Türkiyes (TUBITAK) me qendër në Ankara.

Ekipi turk bëri kërkime në 28 vende të ndryshme për një muaj të plotë në Detin Barents të Oqeanit Arktik me Polar Xplorer, një anije kërkimore 62 metra që bart flamur norvegjez.

AA