SpaceX lanson raketën për rifurnizimin e Stacionit Ndërkombëtar Hapësinor     Foto:AA

SpaceX lansoi raketën e saj Falcon 9 në orbitë të enjten mbrëma për një mision të rëndësishëm në fluturimin e saj të 25-të, të njohur si CRS-25.
Raketa u lansua nga Qendra Hapësinore e NASA-s Kennedy në Florida në orën 20:44 sipas kohës lokale me një mjet robotik rifurnizimi Dragon që do të plotësojë nevojat e Stacionit Ndërkombëtar Hapësinor (ISS).
CRS-25 do të dorëzojë më shumë se 2.630 kilogramë pajisje shkencore dhe furnizime të përditshme të jetesës në ISS, e cila do të mbështesë më shumë se 30 eksplorime kërkimore në vazhdim.
Ekuipazhi i ISS do të ketë gjithashtu një ngarkesë shumë të mirëseardhur të ushqimit të freskët.
"Ne do të dërgojmë molla, portokaj, domate, disa qepë, karrota bebe, hudhër, tahini, djathë dhe sallam të thatë", tha zëvendës menaxherja e programit të ISS, Dana Weigel.
Dragoi do të kalojë 36 orët e ardhshme për të arritur ISS në orbitë. Kapsula e ngarkesës është planifikuar të ankorohet në stacionin hapësinor rreth orës 11:20 sipas kohës lokale më 16 korrik.
Një nga eksperimentet kryesore të misionit është Eksplorimi i Burimit të Pluhurit Mineral të Sipërfaqes së Tokës (EMIT). Sipas NASA-s, pajisja do të përdoret për të matur përbërjen minerale të pluhurit në rajonet më të thata të planetit.
EMIT do të fokusohet në mënyrën se si pluhuri nga disa prej peizazheve të thata të Tokës bartet në erërat në të gjithë planetin dhe se si ai ndikon në sistemin e përgjithshëm klimatik në mënyra që shkencëtarët ende nuk i kuptojnë plotësisht.
Matja e mineraleve të këtyre mostrave do t'i ndihmojë studiuesit të kuptojnë më mirë përbërjen dhe rolin e tyre në klimën globale, si parashikimet e modeleve të motit, rendimentet e përmirësuara të të korrave dhe kërkime të tjera klimatike.
NASA aktualisht ka akses në rreth 5.000 matje të tilla, një pikë në kovën e asaj që do të pasojë në të ardhmen e afërt.
“Ata janë duke kërkuar të rrisin grupin tonë aktual të matjeve në diku afër 1 miliard matje”, tha shkencëtarja e NASA-s, Heidi Parris.
EMIT "ka me të vërtetë potencialin për të mbyllur hendekun në të kuptuarit tonë të modeleve të klimës së Tokës".
Misioni CRS-25 pritet të zgjasë 33 ditë.

AA