Maturantët në Shkup me protesta paralajmërojnë bojkot të maturës shtetërore.     / Foto: AA

Efekti i pandemisë vazhdon të sjellë pasoja në procesin edukativo-arsimor të Republikës së Maqedonisë së Veriut.

Duke u thirrur në arsyetimin se gjatë katër viteve të shkollimit të mesëm kanë qenë dëshmitarë të ndërprerjeve të mësimit ose ndjekjes së mësimit onlajn shkaku i pandemisë, maturantët e shkollave të mesme kërkojnë shkurtimin e materialit për provimin e maturës shtetërore.

Këto kërkesa maturantët i kanë adresuar nëpërmjet një proteste para Ministrisë së Arsimit dhe të Shkencës (MASh).

Duke mbajtur një pankartë ku shkruhej "Kërkojmë nga MASh-i t'i kenë parasysh kërkesat tona", ata rikujtuan se në vitin 2020, kur ndiqnin mësimin në vitin e parë të arsimit të mesëm, mësimi u pezullua për disa muaj për shkak të koronavirusit (COVID-19).

"Ne po protestojmë për të shkurtuar materialin për provimin e maturës për shkak të gjitha pengesave që na dolën në arsim. Pasi filloi korona më 10 mars (2020), viti i parë, brezi ynë po humbiste mësimin, kështu që ne nuk ndoqëm mësim për ata tre muaj deri në fund të vitit", tha nxënësi Dragan Dimov.

Ai shtoi se vitin pasues, mësimi u zhvillua onlajn, duke theksuar se një mësim i tillë nuk ishte cilësor dhe se nuk mund të realizohej kur bëhet fjalë për shkollat ​​profesionale që kanë edhe mësim praktik.

Gjatë vitit të tretë të arsimit të mesëm, Dimov thotë se ka pasur përsëri pengesa në mësimdhënie.

"Greva e profesorëve gjithashtu na shkaktoi problem, po ashtu edhe greva e NTP-së (Ndërmarrjes së Transportit Publik) këtë vit, si dhe alarmet për bomba që vazhdojnë dhe duam që Ministria e Arsimit t'i ketë parasysh kërkesat tona, të na shkurtojë materialin e maturës shtetërore, në mënyrë që të mund të plotësojmë nevojat tona për regjistrim në fakultet", tha Dimov.

Ai theksoi se, nëse nuk shfuqizohet provimi i maturës shtetërore, të paktën të lehtësohet materiali për këtë gjeneratë maturantësh.

Dimov njoftoi se protesta dhe bojkotimi i mësimit do të mbahet çdo ditë, duke shtuar se, nëse nuk plotësohen kërkesat e tyre, do të bojkotojnë edhe provimin e maturës shtetërore.

TRT Balkan / agjencitë