Türkiye-Katar: 50 vjet raporte diplomatike, dakordësi për të rritur lidhjet / Photo: TRT World

Türkiye dhe Katari janë të vendosura të përmirësojnë marrëdhëniet dypalëshe në fusha të ndryshme, sipas një deklarate të përbashkët të lëshuar gjatë një vizite presidenciale turke.

“Në bazë të marrëdhënieve tona strategjike dhe bashkëpunimit dypalësh në fushën politike, diplomatike, ekonomike e tregtare dhe në përputhje me direktivat e liderëve të mençur të të dyja vendeve”, thuhet në deklaratën, të martën (18 korrik) “ne jemi të vendosur të vazhdojmë përpjekjet tona të përbashkëta për të koordinuar në fusha të ndryshme për të siguruar vazhdimësinë e forcimit të marrëdhënieve dypalëshe në dobi të të dyja vendeve dhe popujve vëllezër”.

Ministri i Jashtëm i Türkiyes dhe ai i Katarit nënshkruan deklaratën gjatë vizitës së presidentit turk Recep Tayyip Erdoğan në Katar, duke shënuar gjysmë shekulli nga vendosja e marrëdhënieve diplomatike.

“Ne jemi të kënaqur të festojmë 50-vjetorin e vendosjes së marrëdhënieve diplomatike midis Republikës së Türkiyes dhe Shtetit të Katarit në vitin 2023,” tha ai. “Marrëdhëniet Türkiye-Katar kanë pësuar një transformim cilësor që nga vendosja (e tyre) në 1973 deri në atë që (ato) arritën në fazën e partneritetit strategjik.”

Deklarata theksoi gjithashtu se marrëdhëniet Türkiye-Katar pasqyrojnë lidhje historike “të rrënjosura thellë” të ndërtuara mbi baza politike dhe sociale.

“Partneriteti aktual strategjik midis Republikës së Türkiyes dhe Shtetit të Katarit është i frytshëm në të gjitha nivelet dhe të dyja vendet kanë qasje të ngjashme për shumicën e çështjeve rajonale dhe ndërkombëtare,” shtoi ai.

Bashkëpunimi ekonomik dhe tregtar midis dy vendeve ka dëshmuar rritje të qëndrueshme gjatë viteve të fundit, shtoi ai.

TRT World