Euro-Med: Izraeli po përdor dronë me kuadro për të vrarë palestinezët / Photo: TRT World

Izraeli po përdor dronë të vegjël, të njohur si katërkopterë, për të shënjestruar dhe sulmuar drejtpërdrejt palestinezët me qëllim të vrasjes dhe plagosjes së civilëve, bazuar nga Euro-Med Human Rights Monitor, që është organizatë jofitimprurëse.

Organizata zbuloi këto gjetje në faqen e saj të internetit më 19 shkurt, duke pohuar se ushtria izraelite ka përshkallëzuar përdorimin e saj të kuadrokopterëve të kontrolluar elektronikisht me qëllim të dëmtimit të palestinezëve.

Sipas hetimeve të kryera nga Euro-Med, Izraeli "para së gjithash synon civilët e paarmatosur në qendra strehimi, spitale, rrugë dhe zona banimi me popullsi të dendur".

"Këta civilë nuk paraqesin asnjë kërcënim a rrezik për askënd, pasi ata nuk janë pjesëmarrës në asnjë armiqësi," tha monitoruesi i të drejtave.

Ai raportoi se dronët izraelitë me kuadrokopter hapën zjarr ndaj palestinezëve që ishin mbledhur për të marrë miellin e sjellë nga kamionët e Kombeve të Bashkuara më 11 janar, duke rezultuar në vdekjen e të paktën 50 personave.

Synimi i qëllimshëm i civilëve

Izraeli përdori gjithashtu katërkopterë në sulmet ndaj kampeve të refugjatëve më 12 shkurt, shkollave të refugjatëve më 8 shkurt dhe selisë së Shoqatës së Gjysmëhënës së Kuqe Palestineze më 24 dhjetor.

Organizata dokumentoi një sulm më 12 shkurt në të cilin dy vëllezër e motra, Muhib Osama Ezz el Din Abu Jama, 19 vjeç, si dhe Elyas Osama Ezz el Din Abu Jama, 17 vjeç, dhe me aftësi të kufizuara mendore dhe fizike, u vranë në kampin e refugjatëve Al Shaboura të Rafah, vendosur në rajonin jugor të Gazës së rrethuar.

Babai i tyre, Osama, tregoi se një kuadrokopter nga lart filloi të qëllonte "në çadrën tonë në më pak se një minutë". Babai, i plagosur vetë, tregoi se si iu desh të ikte nga çadra, duke lënë pas fëmijët e tij, për të "mbrojtur atë që kishte mbetur prej tyre".

“Ne hymë në shtëpinë e dikujt dhe unë vazhdova të rrjedh gjak për tri orë derisa mbërriti ambulanca dhe më dërgoi në spital.

Euro-Med deklaroi se përdorimi i dronëve me katërkopter për ekzekutime jashtëgjyqësore dhe vrasje të qëllimshme të civilëve palestinezë është bërë sistematik dhe i përhapur, veçanërisht duke synuar ata që përpiqen të kthehen dhe të inspektojnë shtëpitë e tyre pas sulmeve ushtarake izraelite.

Riprogramuar për ekzekutime

Sipas raportit, ushtria izraelite ka ripërdorur dronët me katër kopter, të krijuar fillimisht për fotografim, në armë ajrore për mbledhjen e inteligjencës dhe ekzekutimet e synuara.

Këta dronë, të zhvilluar nga industritë ushtarake izraelite, kanë pajisje të sakta përgjimi dhe kamera me cilësi të lartë dhe mund të programohen nga distanca, theksoi monitoruesi i të drejtave, duke shtuar se dronët janë të aftë të kryejnë detyra ushtarake, si gjuajtja dhe dërgimi i bombave dhe mund të përshtaten në dronët vetëvrasës.

Ministria palestineze e Shëndetësisë në Gaza ka vërejtur gjithashtu një model të veçantë në lëndimet e marra nga viktimat e ekzekutimeve të përshkruara dhe vrasjeve në terren.

Ndryshe nga plagët konvencionale me armë zjarri, lëndimet shfaqin karakteristika unike, që tregojnë se dronët me kuadro i shkaktojnë ato, thuhet në raportin e monitoruesit të të drejtave.

Euro-Med theksoi më tej se përdorimi i përhapur i këtyre dronëve synon jo vetëm të shkaktojë dëme fizike, por edhe të ngjallë frikë, frikësim dhe shqetësim psikologjik për palestinezët në Gazën e rrethuar, për shkak të pranisë së tyre të shpeshtë në hapësirën ajrore.

TRT World