Franca njofton ndalimin e mbulesave myslimane “abaja” në shkolla. / Photo: AFP

Partia opozitare France Unbowed denoncon “policimin e veshjeve” dhe thotë se është gjë simptomatike e “refuzimit obsesiv të myslimanëve nga qeveria”.

Franca ka në plan të ndalojë “abajan”, një veshje e gjatë e lirshme e veshur nga disa gra myslimane, në mjediset e shkollës, tha ministri i Arsimit i vendit.

Gabriel Attal i tha transmetuesit TF1 të dielën se qeveria synon të përcjellë “rregulla të qarta” për këtë çështje te zyrtarët e shkollave në gjithë vendin.

Attal tha gjithashtu se donte të fliste me zyrtarët e shkollës duke filluar nga java e ardhshme për t’i ndihmuar ata të zbatonin ndalimin e veshjes si mantel që mbulon gjithë trupin.

Vendimi është i fundit në disa kufizime për veshjet islame në Francë, ku kritikët thonë se qeveria ka shënjestruar myslimanët me deklarata dhe politika në vitet e fundit, duke përfshirë një pretendim të Presidentit Emmanuel Macron se feja është “në krizë”. Bastisje nëpër xhami dhe fondacione bamirësie ishin praktikë e viteve të kaluara.

Refuzimi obsesiv i myslimanëve

Clementine Autain e partisë së majtë opozitare France Unbowed denoncoi atë që ajo e përshkroi si “policim i veshjeve”.

Njoftimi i Attalit ishte “jokushtetues” dhe kundër parimeve themeluese të vlerave laike të Francës, argumentoi ajo – dhe dukuri simptomatike e “refuzimit obsesiv të myslimanëve nga qeveria”.

Sapo u kthye nga pushimet verore, ajo tha se administrata e presidentit Emmanuel Macron tashmë po përpiqej të konkurronte me partinë e ekstremit të djathtë Ribashkimi Kombëtare të Marine Le Pen.

CFCM-ja, një organ kombëtar që përfshin shumë shoqata myslimane, ka thënë se nuk janë vetëm veshjet “shenjë fetare”.

Njoftimi është lëvizja e parë e madhe nga Attal, 34 vjeç, që kur ai u promovua këtë verë për të trajtuar portofolin e arsimit, që është jashtëzakonisht i diskutueshëm.

TRT Balkan / agjencitë